BiH

Postoji interes indijskih privrednika za ulaganje u BiH

Autor: Biznis.ba
Postoji interes indijskih privrednika za ulaganje u BiH

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Indiji Muhamed Čengić posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se detaljnije upoznao s dosadašnjom ekonomskom suradnjom između dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da su ukupne investicije iz Republike Indije u BiH skromne, da iznose 1.7 miliona KM i da su realizirane uglavnom u proizvodnji i trgovini.

FIPA je tokom 2017 i 2018 imala nekoliko sastanaka s privrednicima iz Indije koji su iskazali interes za otvaranje Fakulteta informacionih tehnologija u BiH, te ulaganje u zdravstveni, spa sektor, poljoprivredu i drvni sektor BiH. Nakon FIPA-e, razgovori su nastavljeni i s ostalim nadležnim institucijama za navedene sektore.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je na sastanku, pored pruženih osnovnih informacija o nadležnostima i aktivnostima Agencije, istakao značaj stranih ulaganja za ekonomski razvoj BiH. Pozvao je ambasadora Čengića da se aktivnije angažira na uspostavljanju kontakata s privrednim komorama Indije, kao i počasnim konzulima BiH u Indiji koji su poznati privrednici i aktivno rade na promociji BiH.

Pored toga, potrebno je razmotriti mogućnosti organiziranja privrednog skupa ukoliko se ukaže prilika na kojem bi FIPA predstavila mogućnosti za ulaganja u BiH.

Biznis.ba