BiH

Potpisan novi Kolektivni ugovor: Bolji status državnih službenika i namještenika u KS

Autor: Biznis.ba
Potpisan novi Kolektivni ugovor: Bolji status državnih službenika i namještenika u KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS Elvis Zornić  potpisali su danas tekst novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS.

Potpisivanju je prethodilo nekoliko sastanaka na kojima je usaglašavan tekst ugovora, a kojim će biti poboljšan status i primanja državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, s obzirom na svakodnevna poskupljenja i sve skuplji životni standard.

„Drago mi je da smo uspjeli doći do dogovora koji zadovoljava obje strane, a prvenstveno radnike u organima državne službe. Fer i konstruktivan socijalni dijalog je naše opredjeljenje od početka mandata i upravo takav odnos je dao rezultate u vidu Ugovora koji smo danas potpisali rezultate“, rekao je premijer Uk.

Novim Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća, poboljšanje uslova rada i prava radnika, kao i druga važna pitanja koja se tiču radnika u javnom sektoru, uz povećanje osnovice za obračun plaće sa 330 na 385.

Kako navode iz Sindikata, ovaj Kolektivni ugovor na najbolji način zadovoljava interese i potrebe radnika u ovom trenutku i još je jedan dokaz dobrog socijalnog dijaloga.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić istakao je da se iz godine u godinu poboljšavaju prava radnika u ovom sektoru, te da je glavni cilj da se državni službenici i namještenici primanjima i drugim pravima približe kolegama iz drugih grana. Zahvalio je Vladi i premijeru Uku na razumijevanju.

„Napokon, nakon više od 10 godina smo vratili oduzeta prava državnim službenicima i namještenicima. Ove godine vratili smo i ocjenu 'naročito uspješan' na pet posto i 'uspješan', koja do sada nije postojala, na dva posto. Sve to uz osnovicu koja od 1. decembra iznosi 385 KM“, objasnio je Zornić.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković i ministar finansija KS Afan Kalamujić te potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac i član Upravnog odbora Sindikata Amel Hamzić.

„Veoma sam zadovoljna i ponosna potpisanim Ugovorom. On je rezultat rada i zalaganja članova Vlade i Sindikata. Razmatrali smo dosta opcija i na kraju  pozitivno završili zaista važne pregovore kojim smo na zajedničko zadovoljstvo omogućili bolji status državnih službenika i namještenika“, navodi ministrica Pavić Pečenković.

Istog stava je i ministar Kalamujić.

„Ministarstvo finansija ovo je prepoznalo kao priliku da se povrati povjerenje građana Kantona Sarajevo u državne institucije i da se, u teškim vremenima inflacije, isključivo kroz vrednovanje rada, stimulišu državni službenici i namještenici. Za nas će uvijek biti prvi prioritet da prepoznamo i cijenimo rad, a ujedno to će uticati i na kvalitetu pružanja usluga građanima KS. Nakon skoro 14 godina, vratili smo mehanizme koji su davali rezultate.“, istakao je ministar Kalamujić.

Biznis.ba