BiH

Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za ekonomsko osnaživanje žena

Autor: Biznis.ba
Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za ekonomsko osnaživanje žena

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević potpisale su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli sredstava iz FIGAP II Programa za provedbu projekta "Osnažene žene za snažne zajednice - Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH", povodom Međunarodnog dana poduzetništva žena.

Uz pomoć donatorskih sredstava, Udruženje poslovnih žena u BiH realizirat će Projekt u šest općina FBiH u partnerstvu s lokalnom upravom. Krajni rezultat će biti izrada modela sistemskog rješenja za podršku ubrzanom razvoju poduzetništva žena primjenjivog u svim općinama FBiH, radi osiguranja sistemske podrške razvoju poduzetništva žena, koja će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, te rastu broja poduzetnica i poslovih subjekata koje one pokreću i vode.

Potpisivanju je prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je čestitao na potpisanom ugovoru i poželio njegovu uspješnu realizaciju.

- Aktuelni izazovi globalizacije i ubrzan razvoj tehnologije, kao i promjene stavova u društvu vezanih za rodno izjednačavanje, imaju direktan pozitivan uticaj na ohrabrivanje poslovne kreativnosti i preduzetničkog duha žena - rekao je Zukić.

Dodao je da je ministarstvo na čijem je čelu prepoznalo potrebu za dodatnu podršku poduzetnicama i da im je obezbijeđen preferencijalni tretman u svim projektima u kojim dodjeljuju subvencije ili kreditna sredstva.

Vuković je navela da Gender Centar FBiH već dugo radi na ekonomskom osnaživanju žena i u saradnji s drugim institucijama, a najbolji pokazatelj je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta koje niz godina izdvaja sredstva za žene koje pokreću biznise.

- Vlada FBiH također podržava ove projekte pogotovo jer je u toku realizacija Akcionog plana za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH 2018.-2020. - istakla je Vuković.

Zubčević je rekla da su radeći s lokalnim zajednicama shvatili koliko žene imaju problema jer one uglavnom imaju mikro ili mala preduzeća, te često nemaju vremena da prate pozive za grantove i druge oblike podrške.

- Mi ćemo kroz ovaj projekt da nastavimo da ih educiramo i obavještavamo ih o aktuelnim pozivima, te da im pomažemo da apliciraju na njih - pojasnila je Zubčević.

Očekivani rezultati Projekta direktno doprinose realizaciji Akcionog plana za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH 2018.-2020., kao i Strateškog cilja 1 Gender akcionog plana BiH 2018.-2022.

FIGAP II Program podržava Kraljevina Švedska putem razvojne agencije SIDA.

(FENA)