u dužini od 550 km

Potpisan ugovor za izgradnju vangradske dionice glavne gradske magistrale u Zenici

Autor: Biznis.ba
Potpisan ugovor za izgradnju vangradske dionice glavne gradske magistrale u Zenici
Foto: Fena

Ugovor o izvođenju radova na prvoj dionici vangradske dionice glavne gradske magistrale (GGM) dužine 550 metara, vrijednosti 1.699.999,47 KM, potpisali su danas vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona Rasim Kovač i direktor preduzeća Almy Transport Zenica Jasmin Kalabić, u prisustvu premijera Nezira Pivića i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnana Šabanija.

Šabani je rekao da će, na zadovoljstvo svih, dobiti nove kilometre glavne gradske magistrale kroz Raspotočje, odnosno kroz poslovnu zonu.

- Ono što je vrlo važno je da nastavljamo gradnju, nastavljamo ulaganje u naš grad i naš kanton. U narednoj godini očekujemo finansiranje jednog idejnog projekta, koji je predviđen i prijeratnim urbanističkim planom, a to je spajanje Crkvica sa petljom u Blatuši, gdje bi dalje nastavili rasterećenje i modernizaciju saobraćaja u Zenici - rekao je Šabani.

Ugovor je potpisan osam godina nakon završetka gradske dionice te saobraćajne žile kucavice u Zenici, a planirano je da ove i naredne godine bude završena dionica duga 1,25 kilometra, prenosi Fena.

- Okvirnim sporazumom predviđena su sredstva od 3,7 miliona KM za izgradnju vangradske dionice GGM-a, koja će u saobraćajnom smislu povezati grad Zenicu sa magistralnom cestom, odnosno autocestom A1 - rekao je direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač.

Premijer Pivić naglasio je da je nastavak izgradnje GGM-a jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Zenici, pored izgradnje nove bolnice u Kantonalnoj bolnici Zenica.

- To je naše opredjeljenje i mi ćemo nastojati da u naredne dvije godine potpuno završimo GGM, što će za Zenicu biti od izuzetnog značaja, a radit ćemo i na drugim dijelovima Zenice što će poboljšati putnu infrastrukturu ali i putnu komunikaciju s obzirom da svakodnevno svjedočimo velikom opterećenju saobraćaju u Zenici - rekao je Pivić.

Radovi na izgradnji vangradske dionice GGM-a počinju iduće sedmice, saopćeno je iz Press-službe ZDK.