Kanton Sarajevo

Potreba poslodavaca za stručnim i obrazovanim zaposlenicima

Autor: Biznis.ba
Potreba poslodavaca za stručnim i obrazovanim zaposlenicima
Foto: FENA

Na današnjem sastanku ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adne Mesihović s predstavnicima Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH iskazana potreba poslodavaca za stručnim i obrazovanim zaposlenicima koji su potrebni tržištu rada u Federaciji BiH.

Naglašena je potreba za jačanje saradnje s kreatorima obrazovnih politika, kao i s visokoškolskim institucijama koje rade na kreiranju, unapređenju i inoviranju studijskih programa.

Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Azemina Njuhović i pomoćnikom ministara za finansije Nihadom Šetom, te predsjednici Udruženja poslodavaca KS Suad Ećo i Skupštine Udruženja Muhamed Pilav, kao i direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić.

Mesihović je upoznala prisutne sa strategijom unapređenja u spomenutim oblastima, te istakla da je jedan od ciljeva u njenom djelovanju i povezivanje privrede i visokoškolskih ustanova, kako bi se otvorila prilika za bolje razumijevanje s obje strane, te kreirala međusobna saradnja koja će rezultirati novim prilikama za mlade ljude koji po prvi put pokreću svoje karijere.

Predstavnici Udruženja poslodavaca su naglasili da je inoviranje studijskih programa jedan od načina postizanja ovakvog cilja, te da im je drago vidjeti da se na tom polju dešavaju pozitivne promjene na visokoškolskim institucijama.

Prisutni na sastanku su saglasni da je uvođenje obavezne prakse jako bitno za studente kao način na koji mogu svoja teorijska znanja primijeniti praktično i tako dobiti priliku da steknu praktične vještine i iskustvo koje će im pomoći na tržištu rada, kao i da je u ovom procesu jako bitna saradnja svih aktera, ministarstava, visokoškolskih ustanova, poslodavaca i studenata.

- U zemljama okruženja praksa na studijskim programima pomaže studentima da razviju profesionalne kontakte i poslovnu mrežu što im dugoročno pomaže na putu njihovih karijera nakon završetka fakulteta - istakla je Mesihović.

Zajednička saradnja Ministarstva, Udruženja poslodavaca, Vlade Kantona Sarajevo i svih ostalih institucija od značaja, pružit će podršku za kreiranje prilika za zaposlenje mladih ljudi, kao i njihovu veću motivaciju i želju da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Mesihović je naglasila da unutar institucija Kantona Sarajevo ima volje, te da je od ministra finansija Afana Kalamujića već dobila punu podršku.

- Ministar Kalamujić je neko ko dolazi iz realnog sektora, i njegovo iskustvo i znanje će biti od značaja za kreiranje aktivnosti koje mogu pomoći realizaciji ideja u cilju povezivanja privrede i visokoškolskih ustanova - zaključila je Mesihović, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.