BiH

Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS

Autor: Biznis.ba
Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija danas je na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS poručio da će se zbog važnosti saradnje sa socijalnim partnerima ove godine pokušati donijeti zakon o Ekonomko-socijalnom vijeću.

- Na taj način ova saradnja ne bi zavisila od dobre volje bilo koje vlasti već bi bila zakonska obaveza. Zato trenutno radimo na intenziviranju saradnje sa socijalnim partnerima na nivou Ekonomsko-socijalnog vijeća - izjavio je Garibija novinarima nakon sjednice.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ukazao je da se do kvalitetnih rješenja iz oblasti rada može doći upravo djelovanjem Ekonomsko-socijalnog vijeća odnosno saradnjom članova, koji dolaze iz Vlade KS, Udruženja poslodavaca KS i  Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

- Navedenim zakonom o ESV-u trebaju se definirati obaveze i odgovornosti svih koji su učestvuju u donošenju zakona - naglasio je Čengić, koji smatra da je socijalni dijalog kroz učešće partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo pokazalo se kao dobar način usaglašavanje stavova predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca.

Kako bi stav Ekonomsko-socijalnog vijeća bio predmet rasprave unutar ministarstava, Vlade ili Skupštine KS poslodavci i ostali socijalni partneri mišljenja su da je neophodno pokrenuti postupak za donošenje zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo.

Na tematskoj sjednici članovi ESV KS razgovarali su o reprezentativnosti socijalnih partnera u cilju vođenja socijalnog dijaloga, a glavna tehnička savjetnica ILO komponente ESAP projekta (Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja) Susanne M. Nielsen predstavila im je evropske standarde važne za socijalni dijalog.

( FENA)