BiH

Potrošačka korpa u RS-u u avgustu koštala 1.869 KM, a prosječna plata 852 KM

Autor: Biznis.ba
Potrošačka korpa u RS-u u avgustu koštala 1.869 KM, a prosječna plata 852 KM

Najviše novca porodice su u RS-u u avgustu trošile za nabavku prehrane - 691 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM, navodi Savez sindikata.

U saopćenju se dodaje da je odjeća i obuća koštala 131 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM, prenosi Srna.

Savez sindikata Republike Srpske se osvrnuo i na djelatnosti u kojima je isplaćena najniža prosječna avgustovska plata kao što su građevinarstvo - sa prosjekom 570 KM, dok je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 571 KM, a u oblasti umjetnosti zabave i rekreacije 580 KM.

Savez sindikata dodaje da je sindikalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu prosječna isplaćena avgustovska neto plata u iznosu od 852 KM pokrivala sa 45,57 posto.

"Iz navedenih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj krajnje vrijeme da se potpišu Opšti i granski kolektivni ugovori, te da povećanje plata i poboljašnje životnog standarda svim radnicima bude stalan proces", navode iz Sindikata.

Prosječna avgustovska neto plata iznosila je 852 KM, a bruto plata 1.364 KM, dok su najveća avgustovska primanja od 1.444 KM imali zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, saopćio je jučer Republički zavod za statistiku.

Biznis.ba