BiH

Potthoff: U BiH djeluje 250 njemačkih preduzeća, interes sve veći

Autor: Biznis.ba
Potthoff: U BiH djeluje 250 njemačkih preduzeća, interes sve veći

Njemačka je najbitniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, u kojoj trenutno djeluje 250 njemačkih preduzeća i postoji interes da se saradnja unaprijedi - rekao je direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Sven Thorsten Potthoff.

Uoči skupa u Privrednoj komori RS-a o temi "Perspektive saradnje sa njemačkom privredom", Potthoff je rekao da njemački privrednici vide interes za angažovanje u BiH zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zemljama EU, a postoji i određeni broj stručne radne snage, iako se, kako je naveo, te prilike mijenjaju.

Istakao je da problem za saradnju s BiH predstavljaju određene birokratske prepreke, ali i da postoje i veliki potencijali za saradnju, zbog kojih postoji tendencija porasta broja njemačkih preduzeća koji žele da dođu na ove prostore.

Direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić naglasila je da je saradnja sa njemačkom ekonomijom važna i za razvijene, kao i za male ekonomije poput one u entitetu RS, kojem je Njemačka na trećem mjestu po obimu vajskotrgovinske razmjene.

U prvom polugodištu taj bh.entitet je ostvario robnu razmjenu sa Njemačkom u iznosu od 379 miliona KM, što je 8,7 posto od ukupnog iznosa vanjskotrgovinske razmjene RS-a.

Ristić je precizirala da se iz RS-a u Njemačku najviše izvozi namještaj i proizvodi drvoprerade, kao i dijelovi za obuću, a da se najviše uvoze automobili i proizvodi metalske industrije.

Na skupu o temi "Perspektive saradnje sa njemačkom privredom" učestvovalo je oko 50 privrednika iz cijele BiH.

Biznis.ba / FENA