BiH

Povećane plaće zaposlenima u institucijama Brčko distrikta

Autor: Biznis.ba
Povećane plaće zaposlenima u institucijama Brčko distrikta

Nakon što je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila set zakona o plaćama u institucijama Brčko distrikta, predsjednik Skupštine Esed Kadrić kazao je u utorak kako će osnovica za obračun plaća od 450 sada iznositi 654,20 maraka te da će najniže plaće namještenika biti veće za oko 200 maraka.

Predsjednik brčanske Skupštine podsjetio je kako su 2006. godine plaće umanjene za 10 posto nakon čega su neke plaće vraćane, ali da nije bilo sistematskog pristupa i ujednačavanja da za isti ili sličan posao plaće bude iste.

- Ovi zakoni tiču se 2.649 ljudi koji rade u institucijama Brčko distrikta BiH. Osnovica za obračun plaća od 450 maraka sada će iznositi 654,20 maraka. Posebna vrijednost je da će najniže plaće namještenika biti veće za oko 200 maraka, a oko 900 zaposlenih u sistemu obrazovanja imat će nominalno povećanje od 100 maraka – kazao je Kadrić.

Nominalni iznos, dodao je, predstavlja 75 posto prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Brčko distriktu za 2018. godinu, što znači da dolazi do linearnog povećanja plaća svim zaposlenim u institucijama Distrikta.

- Morali smo na nekih pedesetak mjesta intervenirati umanjenjem zbog neopravdanih povećanja u prethodnom razdoblju i uglavnom se radi o vrlo visokim plaćama – ustvrdio je predsjednik brčanske Skupštine.

Pojasnio je kako će na prijedlog Direkcije za financije Skupština svake godine utvrđivati osnovicu prije izrade svakog proračuna vodeći računa o rastu troškova i relevantnim ekonomskim pokazateljima kako bi se došlo do osnovice koja će biti primjerena životnim uvjetima u lokalnoj  zajednici i mogućnostima proračuna.

Pored toga, najavio je i izmjene Zakona o poreza na dohodak povećanjem neoporezivog dijela s 300 na 450 maraka, što će se također odraziti na primanja.

- Uvodimo konačno minuli rad koji će iznositi 0,3 posto i obvezat ćemo sve druge proračunske korisnike na obračunavanje minulog rada u tom postotku - ocijenio je Kadrić.

Posebno je naglasio kako nije bilo povećanja plaća na najvišim pozicijama, predsjednika Skupštine, gradonačelnika i članova Vlade i da su značajno smanjena ukupna izdvajanja za plaće.

- U Prijedlogu proračuna za 2019. godinu za plaće je predviđeno 82 milijuna maraka, a sada to iznosi 78 milijuna maraka, što znači da smo usvajanjem ovih zakona uštedili 4 milijuna maraka, što će omogućiti njihovo preusmjeravanje za infrastrukturne ili socijalne programe - rekao je Kadrić.

Dodao je da je Stručna služba dobila nalog da žurno ugradi sve amandmane i zakone dostavi tijelima javne uprave radi izrade detaljnih zahtjeva za plaće, kako bi se idućeg tjedna proračun Brčko distrikta za 2019. godinu usvajao s primijenjenim novim zakonima o plaćama.

Zakoni će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH, a njihova primjena počet će od 1. srpnja 2019. godine.

Set zakona o plaćama koje je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila s oko 50 amandmana koje je najvećim dijelom uložilo Povjerenstvo za proračun su Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u pravosuđu Brčko distrikta BiH, Zakon o plaćama i naknadama u Policiji Brčko distrikta, Zakon o izmjenama Zakona o papirima od vrijednosti, Zakon o plaćama i naknadama u tijelima javne uprave i institucijama Brčko distrikta, Zakon o plaćama i naknadama korisnika proračunskih sredstva u Skupštini, Izbornom povjerenstvu i Uredu za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH, Zakon o izmjenama Zakona o Vladi Brčko distrikta, Zakon o izmjenama Zakona o zastupnicima Skupštine, Zakon o izmjeni Zakona o inspekcijama i Zakon o izmjeni Zakona o Poreznoj upravi.

(FENA)