Brojne posljedice

Povećanje minimalca u RS ugrozilo male privrednike

Autor: Biznis.ba
Povećanje minimalca u RS ugrozilo male privrednike
Vlada RS

Na to su, poručuju, primorani zbog povećanja minimalne plaće na 900 maraka, koja je, kažu, nerealna.

Upozoravaju da je Vlada u ovom slučaju plaću podigla bez realne računice, pri čemu se nije odrekla poreza koji se obračunavaju na plaću. Posljedice će trpiti privreda.

Vlasnica cvjećare Zorana Marjanac bavi se ovim poslom 25 godina. Ima jednu zaposlenu radnicu koja s njom radi gotovo od samog početka. Dodatna zaposlenja ni ranije nisu bila moguća. Povećanje minimalne plate odrazit će se, kaže, i na poslovanje.

"Ja mislim da je minimalac od 900 maraka vrlo mali jer znamo da je sve poskupilo i da radnici jedva sklapaju kraj s krajem, ali mislim da postoje neki modaliteti platnih razreda gdje će država morati da smanji poreze i doprinose na te najminimalnije plate", kaže ona, prenosi BHT.

U sektoru uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj registrovano je oko 24.000 preduzetnika, koji uglavnom zapošljavaju jednog radnika. Povećanje minimalne plate najviše pogađa preduzetnike koji posluju u formi sp-a. Poskupljenje robe i usluga u cijelom lancu je neizbježno.

"Vjerovatno će se to poskupljenje odraziti u iznosu od deset posto najmanje, a vjerovatno i više u cijelom lancu jer zavisi od poslovanja. Nisu iste cijene lokala u centru grada ili ako poslujete na periferiji i to što plaćate za iznajmljivanje lokala", navodi Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banja Luka

Efekti povećanja minimalne plate na 900 maraka u Republici Srpskoj nisu u potpunosti poznati. Poslodavci su uvjereni da će sve to ići u negativnom pravcu.

"Očekuje se prelazak jednog značajnog broja malih preduzetnika u crnu zonu. Sa druge strane, izvjesno je da će oni koji će ostati da posluju povećati cijene, čime će biti generisana inflacija", kaže Saša Acić, direktor Unije poslodavaca RS

"Čitava filozofija je da se što više uzme od privrede u smislu prikupljanja sredstava u fondovima i porezima. To je pogrešna politika, to ja mogu da potpišem, blanko", smatra Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.