BiH

Poziv za dodjelu 200.000 dolara grant sredstava za poljoprivrednike

Autor: Biznis.ba
Poziv za dodjelu 200.000 dolara grant sredstava za poljoprivrednike

Predstavnici USAID/Švedska Projekta razvoja tržišne poljoprivrede dva /Farma dva/ upoznali su danas kvalifikovane proizvođačke organizacije o novom pozivu o raspodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od 200.000 dolara, za podršku unapređenju u sektoru mljekarstva, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstva, te peradarstva u BiH.

Savjetnik za komunikacije pri "Farma dva" projektu Nedim Jahić pojasnio je da je najniži iznos za najuspješnije aplikante 3.000 dolara, najveći 50.000 dolara, dok je za projekat poljoprivrednih firmi koje su tek pokrenute /startap/ predviđeno 10.000 dolara, prenosi Srna.

"Ovim javnim pozivom pokušali smo uključiti sve grane poljoprivrede, kako bi proizvođači unaprijedili tehnologiju, kreirali nova radna mjesta, te razvili svoje poslovanje", rekao je Jahić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, poziv je otvoren do 15. oktobra za pravna lica - zadruge, poljoprivredne organizacije, samostalne preduzetnike u Republici Srpskoj, odnosno registrovana udruženja.

Kada je riječ o uslovima ovog javnog poziva, Jahić je naveo da je potrebno ponuditi kreativan projekat koji otvara mogućnost za nova zapošljavanja, te uvodi inovacije, a samim tim da se nametnu svojim proizvodima veoma zahtjevnim tržištima.

Sekretar asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić rekla je da se dodjelom grant sredstava želi unaprijediti izvozni sektori mljekarstva, peradarstva, te sektor voća i povrća.

Ona je istakla da su Komori, kao partneru projekta i proizvođača, ova sredstava jako bitna, jer doprinose povećanju konkurentnosti kompanija na domaćem i stranom tržištu, jer se povećava izvoz.

"Na godišnjem nivou, izvoz ova četiri sektora iznosi više od 380 miliona KM", rekla je Muhamedagićeva.

Svi potrebni dokumenti i prijavni obrasci za ovaj javni poziv mogu se pronaći na veb-stranici "Farma dva" projekta, a prijave se šalju ili lično dostavljaju na adrese kancelarija u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

Biznis.ba