BiH

Predsjednik uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić u posjeti INZ-u

Autor: Biznis.ba
Predsjednik uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić u posjeti INZ-u

Predsjednik Uprave (CEO) AS Holdinga, najveće prehrambene grupacije u Bosni i Hercegovini, Rusmir Hrvić i direktorica Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju/interne kontrole u ovoj grupaciji Amela Semić posjetili su Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) i s čelnim ljudima INZ-a razgovarali o dosadašnjoj, te mogućnostima unaprijeđenja buduće saradnje.

Direktor INZ-a Senad Huseinagić sa saradnicima upoznao je goste o dosadašnjem razvoju, te projekcijama i planovima razvoja INZ-a, dok su gosti prezentirali njihov put uspjeha do liderske pozicije u BiH, te planove da budu jedan od lidera prehrambene industrije Jugoistočne Evrope.

Grupaciju kojom rukovodi AS Holding čini 16 kompanija iz oblasti prehrane, tekstila i trgovine, s portfoliom od više od 2.000 proizvoda u desetak bh. gradova i gotovo 5.000 zaposlenih u cijeloj FBiH.

S druge strane, INZ je lider koncepta "Jedno zdravlje" (One health) i prva jedinstvena zdravstvena ustanova koja brine o zdravlju bilja, životinja i ljudi, te već četvrtu godinu bilježi kontinuirani rast prihoda, radnog prostora i zaposlenih, kao i klijenata.

- Izuzetno mi je drago da sam upoznao jednu posve nekonvencionalnu i neobičnu javnu instituciju, koju vode i čine ljudi koji "ne žive od budžeta", nego istražuju, tragaju, vode poslove i brinu o zdravlju kroz jedinstven koncept. Uvjeren sam da sam osjetio u mnogočemu poduzetnički i inovativni duh svojstven, nažalost, samo privatnom sektoru - istakao je Hrvić.

Direktor INZ-a Senad Huseinagić je istakao da je čast i zadovoljstvo da su članice grupacije AS i do sada prepoznavale način i ozbiljnost rada svih kapaciteta INZ-a, a da će s posebnom ozbiljnošću pristupiti i svakom novom zajedničkom poslu, od laboratorijskih usluga, pa do naučno-istraživačkog rada.

- U narednoj fazi saradnje bit će bitno uključiti potrošače, udruženja potrošača i javnost, jer je i domaćim brendovima iz porodice AS, a i nama kao instituciji kojoj je posao kontrola i briga o zdravlju građana, jako bitno da naši građani dobiju pravovremenu i istinitu informaciju o stanju na tržištu, proizvodima koji se prodaju ispod zdravstvenih standarda i normativa i u suprotnosti sa deklaracijama i sadržajima koji se reklamiraju. Tada će i građani prepoznati značaj i kvalitet domaćih proizvoda - istakao je Huseinagić.

Gosti iz AS Holdinga posjetili su dio akreditovanih laboratorijskih kapaciteta INZ-a, a nakon obilaska je dogovoreno da se postojeća saradnja i obim poslova u što skorije vrijeme unaprijedi, uveća i proširi, u cilju dobrobiti krajnjih potrošača, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Biznis.ba / FENA