BiH

Predstavljen model upravljanja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja

Autor: Biznis.ba
Predstavljen model upravljanja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja

Održivi model upravljanja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja - CROCPA, koji se uspješno provodi u Hrvatskoj, predstavljen je danas u Sarajevu.

Istaknuto je da je neophodno hitno razviti plan aktivnosti u toj oblasti s obzirom da nepravilno odlaganje iskorištenih spremnika za zaštitu bilja značajno šteti okolišu i direktno utječe na zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

Naime, nakon primjene sredstava za zaštitu bilja izuzetno je važno s otpadnom ambalažom postupati u skladu s kriterijima i ciljevima zaštite okoliša i zdravlja ljudi i životinja, a koji postaju sve bitniji u kontekstu šire društvene svijesti o održivosti okoliša.

Prezentacija je održana u okviru Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Velike Britanije.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija svih nivoa vlasti nadležnih za zbrinjavanje otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja u BiH, saopćeno je.

Biznis.ba / FENA