BiH

Predstavljen projekat izgradnje ceste M-18 Šićki Brod - Sarajevo

Autor: Biznis.ba
Predstavljen projekat izgradnje ceste M-18 Šićki Brod - Sarajevo

Vlada Tuzlanskog kantona i Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine predstavili su danas u Tuzli projekat izgradnje magistralne ceste M-18 Šićki Brod-Sarajevo, dionica Šićki Brod-Đurđevik.

Očekuje se će radovi početi u proljeće naredne godine, a radi se o kapitalnom projektu, rečeno je tokom današnje prezentacije tog značajnog projekta.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona Edin Buševac pojasnio je da se radi o potpuno novoj cesti, ali ona neće ometati postojeći saobraćaj.

- Cesta će se graditi u tri dionice i ta srednja dionica koja će se prva graditi je najlakša jer ima najmanje saobraćajnih objekata koji će se morati napraviti - dodao je Buševac.

Na inicijativu Kantonalne vlade i Skupštine, Vlada Federacije BiH, za ovaj svojevrsni projekat cestovne deblokade Tuzlanskog kantona, već je osigurala 40 miliona KM.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović istaknuo je da će pored tih sredstava biti potrebno zaduženje Kantona od 80 miliona KM kod EBRD-a.

- S tih 120 miliona KM uspjeli bismo završiti dio puta do Kladnja, a ostali dio puta do Sarajeva planirano je da se radi s Direkcijom cesta Kantona Sarajevo te da se završi kompletna putna infrastruktura - dodao je Tulumović.

Riječ je o prioritetnom projektu i za Federaciju BiH, jer je magistralna cesta M-18 Tuzla-Sarajevo jedna od najopterećenijih u Federaciji BiH i u prosjeku njome dnevno prođe oko 15.000 vozila.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je da se radi o dionici koja je duga oko 17 kilometara te je najavio da će Federalna vlada nastaviti sa ulaganjem u ovu dionicu.

Prezentacija projekta izgradnje magistralne ceste M-18 Šićki Brod-Sarajevo, dionica Šićki Brod-Đurđevik, bila je i ujedno prvi korak za formiranje tima u kojem će biti predstavnici lokalnih zajednica, kantonalnih i federalnih vlasti, te javnih preduzeća zaduženih za cestovnu infrastrukturu.

( FENA)