BiH

Predstavljena aplikacija za ekonomske integracije migranata u Dunavskoj regiji

Autor: Biznis.ba
Predstavljena aplikacija za ekonomske integracije migranata u Dunavskoj regiji

Agencija za rad i zapošljavanje BiH predstavila je danas u Sarajevu aplikaciju "Dunavski kompas" koja omogućava migrantima i drugim osobama da dođu do informacija iz oblasti rada, obrazovanja, zdravstva, poslovanja i svakodnevnog života u državama Dunavske regije.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Muamer Bandić rekao je da aplikacija obuhvata osam država -  Austriju, Češku, Slovačku, Hrvatsku, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Srbiju, te da je već objavljena na internet stranici Agencije.

- U saradnji s Vijećem ministara BiH nastojat ćemo da i druge institucije preuzmu ovu aplikaciju kako bi što više migranata i građana dobilo informacije koje ona nudi - izjavio je Bandić.

Dodao je da svi bh. građani koji su zainteresovani za posao na međunarodnom tržištu tih država sada to mogu ostvariti a da ne budu prevareni, što je dosad bio slučaj.

Na prezentaciji je istaknuto da aplikacija može poslužiti i studentima, ali i poslodavcima koji imaju namjeru da svoje poslovanje prošire u nekoj od navedenih zemalja.

Prezentacija je organizovana u saradnji sa Informacijskom platformom Dunavskog regiona za ekonomske integracije migranata - DRIM projekt, a vodeći partner projekta je Slovenska akademija nauka i umjetnosti.

Biznis.ba / FENA