BiH

Predstavljeni planovi za osnivanje Poslovno poduzetničkog centra/inkubatora u Brčko distriktu

Autor: Biznis.ba
Predstavljeni planovi za osnivanje Poslovno poduzetničkog centra/inkubatora u Brčko distriktu

U organizaciji Razvojno-garantnog fonda Brčko dsitrikta danas je predstavljena Studija izvodljivosti i Poslovni plan za osnivanje Poslovno poduzetničkog centra/inkubatora u Brčko distriktu. Projekt je vrijedan više od 235 hiljada eura, a provodi se u partnerstvu sa gradom Loznica i Institutom za razvoj i inovacije IRI iz Beograda.

Šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta Zlatan Musić kazao je kako su oni nositelji projekta „NESESER“ kroz program prekogranične suradnje Srbije i Bosne i Hercgovine, te da će poslovni inkubator u velikoj mjeri doprinjeti razvitku poduzetništva.

„Ključno je naglasiti da će rezultat projekta biti osnivanje poduzetničkog centra koji bi bio povezan s programima koje radi Razvojno-garantni fond i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta, a koji bi pružao sve usluge startup-ima, od podrške u knjigovodstvu, u razvitku markenting i biznis planova, proširivanju djelovanja, što će direktno dovesti i do povećanja radnih mjesta u Distriktu“, dodao je Musić.

Poslovni inkubator koji treba da se osnuje kroz ovaj projekt donijet će boljitak poduzetništva i razvitak poduzetništva manjih poduzeća, kazao je Ermin Mujkić ispred tvrtke Mileston Solution iz Sarajeva, dodajući kako je Brčko distrikt idealn za osnivanje poslovnog centra.

„Na ovaj način doprinijet će se dodatni razvitak kroz manje tvrtke koje bi u određenim segmentima mogle doprinijeti povećanju zaposlenosti, smanjenju odlaska mladih, povećanju zaposlenosti žena“, istaknuo je Mujkić dodajući kako su statistički podaci pokazali kako su među nazaposlenima oko 60 posto žena, te želimo da napravimo neku strukturu koja bi mogla da pomogne ženama i mladim koji imaju poduzetnički spektar razmišljanja,  da pokrenu svoj biznis.

U partnerstvu između Loznice i Brčko distrikta uključeni su i ispred Instituta za razvoj i inovacije IRI iz Beograda, a ravnatelj instituta iz Beograda Nenad Jevtović kaže kako će kroz ovaj projekt učiniti veliki korak ka razvoju malih i srednjih poduzeća, te da će međusobno razmijenivati znanja i pomoći da se osnuje što više tvrtki.

Partnerski gradovi Brčko distrikt i Loznica su kroz apliciranje na Program Europske unije za prekograničnu suranju na inicijalnim info danima uočili su da su vrlo slični u smislu lokalnog konteksta, društveno ekonomskog razvitka i drugih aspekata.

(Biznis.ba)