BiH

Predstavnici EBRD-a najavili: U Sarajevu u maju skup investitora i biznismena

Autor: Biznis.ba
Predstavnici EBRD-a najavili: U Sarajevu u maju skup investitora i biznismena
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa zamjenicima, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, razgovarao je danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenom predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.

Tema sastanka je bio godišnji sastanak  odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u maju u Sarajevu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je iskazao zahvalnost predsjedniku Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a na činjenici da je EBRD do sada u BiH investirao više od dvije milijarde eura, te iskazao posebno zadovoljstvo da će Bosna i Hercegovina biti domaćin naredne Godišnje skupštine EBRD-a za 2019. godinu, a koja će okupiti veliki broj potencijalnih investitora.

On je upoznao prisutne i o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i rekao da je u proteklom periodu, provođenjem niza reformi u ključnim oblastima, ostvaren vidljiv napredak u ekonomskom razvoju i putu ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio na dugogodišnjoj posvećenosti i angažmanu EBRD-a u Bosni i Hercegovini i rekao da je rezultat te saradnje veliki broj implementiranih, izuzetno važnih, infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Predsjednik Chakrabarti je pohvalio rad na realiziranju pripreme godišnjeg sastanka i rekao da će EBRD u narednom periodu, pored ulaganja u infrastrukturne projekte, svoja ulaganja proširiti i na održivu energiju, jačanje malih i srednjih preduzeća i  unapređenja procesa privatnog i javnog partnerstva kao jednog uspješnog modela razvoja određenih sektora, što će doprinijeti unapređenju investicione klime u BiH i regionu.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu se smatra jednim od važnijih događaja u BiH, jer je planiran dolazak oko tri hiljade osoba, od čega 67 EBRD-ovih  guvernera, veliki broj biznismena  i investitora iz cijelog svijeta.

Tokom dvodnevnog Godišnjeg sastanka, planiran je sastanak Odbora guvernera EBRD-a, biznis forum i razni događaji za predstavnike civilnog društva.

Biznis.ba / FENA