BiH

Predstavnici Evropske unije u Tešnju s uspješnim privrednicima

Autor: Biznis.ba
Predstavnici Evropske unije u Tešnju s uspješnim privrednicima

Radna grupa EU za područje Zapadnog Balkana (COWEB), zadužena za odnose Evropske unije s područjem zapadnog Balkana, zajedno sa Šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom posjetila je Tešanj.

Radnu grupu čine predstavnici svih 28 zemalja članica EU i predstavnici određenih institucija EU.

U okviru posjete COWEB-a Bosni i Hercegovini, razgovora sa Predsjedništvom BiH, Predsjedavajućim Vijeća ministara, Premijerom Federacije i Kantona Sarajevo, u Tešnju je organiziran sastanak sa Načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem i Načelnikom opštine Teslić Milanom Miličevićem. Sastanku su prisustvovali i privrednici sa područja općine Tešanj Izudin Ahmetlić, Rusmir Hrvić i Edin Jabandžić, kao i privrednici sa područja opštine Teslić.

Sastanak je iskorišten za razgovor o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za kandidatski status, kao i ekonomskim, političkim kriterijima potrebnim za napredak. Učesnici su se osvrnuli na napravljene promjene kroz reformsku agendu, ali i dalje korake koje je potrebno poduzeti za razvoj.

„Općina Tešanj, njeni građani i institucije daju punu podršku procesu približavanja i članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Voljeli bismo da se to odvija brže i konkretnije. Osim veće posvećenosti bosanskohercegovačkih institucija, očekujemo snažniju podršku zemalja članica. Očito je da Bosna i Hercegovina sa dejtonskom ustavnom organizacijom bez snažnije i jasnije podrške međunarodne zajednice, sama teško može postizati potrebne reforme. Zbog toga naglašavamo da ne želimo da zbog Dejtonskog ustava Berlinski proces prerasta u berlinski zid. Bosna i Hercegovina je dio Evrope i želimo biti članovi Evropske unije.“, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Načelnici općina Tešanj i Teslić su istakli uspješnu saradnju lokalnih zajednica i potrebu dalje podrške za takvu saradnju. Privrednici su ukazali na poteškoće koje imaju u redovnom poslovanju i izazove koje vide u budućem razvoju. Naglašeno je puno opredjeljenje i podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine. Predstavnici EU su kroz određena pitanja i diskusije iskazali zadovoljstvo realiziranim sastankom.

(Biznis.ba)