BiH

Predstavnici PSBiH na konferenciji o ekonomskim pitanjima evropskih integracija

Autor: Biznis.ba
Predstavnici PSBiH na konferenciji o ekonomskim pitanjima evropskih integracija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Šemsudin Dedić, te zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Marina Pendeš učestvovali su na Međuparlamentarnoj online konferenciji o ekonomskim pitanjima evropskih integracija, koja je održana u okviru Twinning projekta "Osnaživanje i dalja podrška parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija".

Konferencija je bila prilika da parlamentarci iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i BiH razmijene mišljenja o Privrednom i investicionom planu Evropske unije (EU) za zapadni Balkan, s naglaskom na dio plana koji se odnosi na Zelenu tranziciju, odnosno na Zelenu agendu za zapadni Balkan. Osim toga, tokom Konferencije sa parlamentarcima iz Hrvatske, Mađarske i Austrije razmijenjena su iskustva iz pristupnog procesa i članstva tih zemalja u EU.

Tokom rasprave naglašeno je kako Privredni i investicioni plan EU za zapadni Balkan, te provođenje Evropskog zelenog plana i Zelene agende za zapadni Balkan predstavljaju stratešku priliku za rast privrede u svim zemljama regiona, ali i odličan alat za intenziviranje procesa pristupanja EU.

Parlamentarci iz Hrvatske, Mađarske i Austrije potvrdili su spremnost da nastave da pružaju punu podršku BiH u realizaciji Zelene tranzicije. Istovremeno, svi učesnici Konferencije izrazili su spremnost da, kroz implementaciju Twinning projekta i na druge načine, intenziviraju međuparlamentarnu saradnju s ciljem ekonomskog i privrednog povezivanja zemalja regiona i brže integracije BiH i zemalja zapadnog Balkana u EU.

Osim predstavnika PSBiH, na konferenciji kojom je predsjedavao predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek, učestvovali su i predstavnici odbora za privredu Narodne skupštine Mađarske i Parlamenta Austrije kao zemalja koje u ime EU provode Twinning projekat, te predstavnici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz PSBiH.

(Biznis.ba)