BiH

Predstavnici švicarske Agencije za razvoj posjetili BPK

Autor: Biznis.ba
Predstavnici švicarske Agencije za razvoj posjetili BPK

Predstavnici švicarske Agencije za razvoj posjetili su danas Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde, gdje su tokom razgovora s premijerkom BPK Goražde izrazili spremnost da pruže podršku pri izradi nove strategije razvoja ovog dijela BiH.

- Već duže vrijeme vodimo razgovore sa Ambasadom Švicarske i Razvojnom agencijom (UNDP) kada je u pitanju podrška projektima na području BPK. Danas smo to konkretizirali u slučaju strategije razvoja. Naša trenutna strategija ističe 2020. godine i potrebno je početi pripremati novu za naredni period - kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Dodala je da su predstavnici agencije upoznati s namjerama vlasti u ovom dijelu BiH kada je riječ o strateškim opredjeljenjima.

- Bilo je potrebno reći u kojoj je fazi implementacija prethodne Strategije razvoja i šta su prednosti i mane strateškog planiranja na način kako je rađen do sada. Ohrabrujuće je da će švicarska Agencija za razvoj podržati projekt izrade nove strategije na način da mi ne budemo samo korisnici, da nam je neko drugi uradi, već da budemo partneri u izradi nove strategije razvoja BPK Goražde - precizirala je Obuća.

Naglasila je da će Strategija razvoja BPK u svakom slučaju pratiti donošenje strategije na nivou Federacije i to za period od sedam godina.

( FENA)