BiH

Predstavnici Vlade FBiH na SBF-u prezentiraju potencijale za ulaganja u FBiH

Autor: Biznis.ba
Predstavnici Vlade FBiH na SBF-u prezentiraju potencijale za ulaganja u FBiH

Vlada Federacije BiH uzela je aktivno učešće na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, a federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas će na panelu "Malezija & Bosna i Hercegovina B2B - exploring & connecting" prezentirati potencijale za ulaganja u FBiH.

- Na osnovu iskustava privrednog razvoja Malezije, očekujem da čujem kvalitetna rješenja koja mogu doprinijeti posebno sektoru malih i srednjih preduzeća na području Federacije BiH. Kroz razmjenu mišljenja nadam se da će doći i do spajanja potencijalnih poslovnih partnera Bosne i Hercegovine i Malezije - rekao je za Fenu Zukić.

Naglašava da privlačenje direktnih stranih investicija nema samo finansijsku vrijednost.

- U vremenu globalizacije, ključan je transfer tehnologije i znanja koji se osigurava kroz investicije. Digitalna tehnologija je značajano olakšala proces širenja djelatnosti i povezivanja različitih zemalja, tako da sve više kompanija posluju na principu dislokacije svojih djelatnosti u zemlje kao što je Bosna i Hercegovina, dok nadzor nad poslovanjem vrše online - navodi Zukić.

Učešćem na panelima i predstavnici privrednih društava u većinskom vlasništvu Vlade razgovarat će o aktuelnim temama, među kojima su najzanimljivije, smatra federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović one o ulaganjima stranih investitora.

- Radi toga na Forumu učestvujemo i predstavljajući Savjet za strane investitore Federacije BiH. Tim djelovanjem radimo na unapređenju poslovne klime i konkurentnosti u Federaciji, zacrtane Reformskom agendom - istakao je Feni Vujanović, koji je već prvog dana Foruma uvidio podršku koju zemlje regiona pružaju Bosni i Hercegovini da bi konačno pristupila Evropskoj uniji.

Dominatna ekonomska sigurnost, po njegovom mišljenju, važna je kako mladi ne bi u tolikom broju napuštali Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju BiH, kako je istaknuto, i dalje najveći investitori su zemlje regiona - Austrija, Hrvatska i Srbija, a SBF daje šansu da se mogućnosti investiranja prezentiraju i drugim zemljama koje nisu toliko prisutne na našem tržištu.

Biznis.ba / FENA