BiH

Predstavnicima kompanija Brčkog i Bijeljine prezentiran SBF 2020

Autor: Biznis.ba
Predstavnicima kompanija Brčkog i Bijeljine prezentiran SBF 2020

BBI banka je  u Brčkom organizirala skup s predstavnicima lokalne vlasti, kompanija,  privrednih komora i udruženja poslodavaca s područja filijala Brčko i Bijeljina.

Cilj ovakvih okupljanja je prezentacija aktivnosti BBI VIP Busines Cluba i prezentacija investicionih potencijala lokalne zajednice, u ovom slučaju potencijala  područja Brčkog i Bijeljine, naglasili su u uvodnom obraćanju rukovodioci filijala Brčko i Bijeljina,  Aida Osmanović i Saša Mijatović.

Osim prezentacije predstojećeg Sarajevo Business Foruma 2020 (SBF), u okviru ovog poslovnog druženja predstavljeno je i nekoliko uspješnih poslovnih priča sa područja Brčko distrikta BiH.

Nermin Terzić, saradnik službe marketing preduzeća RATTAN SEDIA,  prezentirao je aktivnosti ovog preduzeća koje se bavi proizvodnjom namještaja namijenjenog ugostiteljskim objektima. Terzić je naglasio da ova firma ima oko 100 stalno zaposlenih, ne računajući sezonske radnike i spoljne saradnike. Osim pet prodajnih salona u Bosni i Hercegovini, preduzeće ima i salone u Zagrebu, Beogradu i Kotoru.

Jedan od vlasnika preduzeća Akacija doo Brčko,  koje izrađuje kuhinjski namještaj, Hamzalija Hodžić je naglasio da rade namještaj isključivo  po mjeri i narudžbi te da je to ključ uspjeha za ovu firmu. Tek 50 posto narudžbi su u mogućnosti realizirati, ali to je način da održe nivo kvaliteta, rekao je Hodžić.

Osvrnuo se i na problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

-Razlog odlaska mladih  iz BiH je neuređenost ove države. Najuspješniji radnici našeg preduzeća koji su otišli tvrde da je glavni razlog njihovog odlaska ukupna politička klima koja ljude drži u strahu - naglasio je Hamzalija Hodžić.

Edin Šerifović vlasnik firme DEBDESIGN koja se bavi proizvodnjom kuhinjskog namještaja, predstavio je razvojni put preduzeća koji je išao od malog porodičnog biznisa do firme koja ima savremeni proizvodni pogon. Kao jedan od značajnijih uspjeha preduzeća  Šerifović je izdvojio opremanje jedne zgrade u Salzburgu  kuhinjskim namještajem njegovog preduzeća.

Haris Salkić  iz Brčkog, pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja Start Up Challenge BBI banke, zahvalio se  BBI banci na pruženoj prilici da promovira svoj izum, a riječ je o robot-ruci, i da od ideje razvije mali biznis. Salkić je u međuvremenu registrirao i vlastitu firmu HAS Robotics.

U završnom dijelu druženja stručni saradnik  BBI VIP Cluba  Mirza Vejzagić obavijestio je prisutne da su za predstojeći Sarajevo Business Forum 2020 već najavljeni dolasci značajnih  političkih predstavnika i privrednika jugoistočne Azije.

(FENA)