Banja Luka

Preduzetnici u RS traže od Vlade da hitno izmijeni Zakon o porezu na dohodak

Autor: Biznis.ba
Preduzetnici u RS traže od Vlade da hitno izmijeni Zakon o porezu na dohodak
Ilustracija

Preduzetnici i zanatlije u RS traže od Vlade RS da što prije poveća prag za ostvarivanje statusa malog preduzetnika sa 50.000 na 100.000 KM prihoda godišnje.

Kako je rekao direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banja Luka Vladimir Blagojević na današnjoj konferenciji za medije, Vladi RS upućena je incijativa da se u tom smislu izmjeni Zakon o porezu na dohodak.

- Osnovni razlozi za inicijativu je inflacija koja je posebno izražena u prethodne više od dvije godine, povećanje gotovo svih cijena na tržištu, kao i ukupnih troškova poslovanja. Zato je veliki broj preduzetnika već izgubio ili će uskoro da izgubi mogućnost da bude u statusu malog preduzetnika - kaže Blagojević.

Prihodi preduzetnika, kako je naveo, jesu veći, ali su isto tako uvećani troškovi poslovanja zbog čega već u oktobru mnogi mogu da izgube status malog preduzetnika, a to znači da će plaćati porez na dohodak 10 odsto umjesto sadašnjh dva odsto.

- To automatski znači da će, ako ne bude povećan prag godišnjeg prometa, doći do poskupljenja usluga preduzetnika i zanatlija – poručuju iz ove komore.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić podsjetio je da je krajem prošle godine povećan prag sa 50.000 na 100.000 KM za obaveznu registracju PDV obveznika, a koju su inicirali i političari iz RS.

- Mi smo očekivali da će istovremeno biti povećan i prag za status malog preduzetnika. Zato još jednom apelujemo na Vladu RS da na vrijeme to uradi - poručio je Bratić.