KSB

Premijer Lendo najavio znatna ulaganja u razvoj potencijala Vlašića

Autor: Biznis.ba
Premijer Lendo najavio znatna ulaganja u razvoj potencijala Vlašića
Vlašić

Nakon presude Kantonalnog suda u Novom Travniku, koja je stavila točku na više od deset godina dugu trakavicu oko korištenja i koncesije na zemljište na planini Vlašić, premijer Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo najavio je znatna ulaganja u razvoj ove bh. planine.

"Vlašić je uvijek bio biser Središnje Bosne, možda čak i zapadnog Balkana kao najjači potencijal za razvoj bilo zimskog, ljetnog ili drugih grana turizma. Mi želimo gore osvježiti sve ono što je ušlo u općinski prostorni plan, a kasnije je ušlo i u kantonalni. To su nove staze, novi liftovi, novi sadržaji, izgradnja dobrih prometnica. Vidjet ćete u planu Kantonalne direkcije za ceste planira se detaljna obnova oba pravca prema Vlašiću, i preko Galice i preko Turbeta. Otvara se jedan širok prostor za bržu komunikaciju, bolje uvjete, bolju uslugu i nove programe. To će svima koji se bave turizmom praktično dati snagu za razvoj smještajnih i svih drugih kapaciteta", rekao je Lendo.

Istaknuo je važnost i drugog aspekta razvoja ove planine.

"Također, s druge strane planine, cilj je da zaživi vjetropark Vlašića i da kombiniramo proizvodnju zelene energije, turističkih usluga i proizvodnju zdrave hrane, jer vidjeli ste u sektoru poljoprivrede da su posebni programi za tu namjenu", kazao je premijer.