BiH

Prezentacija proizvodnje kornišona u Bugojnu

Autor: Biznis.ba
Prezentacija proizvodnje kornišona u Bugojnu

Prezentacija proizvodnje kornišona na teritoriji općine Bugojno bit će održana 10. decembra, u organizaciji njemačke kompanije "Carl Kuehne" čije je sjedište u Kozarskoj Dubici.

- Poljoprivrednici će biti upoznati s razvojnim perspektivama te proizvodnje i uvjetima potpisivanja kooperantskih ugovora za 2020. - kazao je predstavnik ove kompanije Anel Brčić.

Riječ je, dodaje, o kompaniji koja je tokom proteklih nekoliko godina ostvarila značajne rezultate u proizvodnji ove vrste krastavca i spiralne paprike na poljoprivrednim imanjima u Bosni i Hercegovini.

- Postoji veliki interes ljudi da uđu u naš program proizvodnje pomenutih poljoprivrednih kultura. Posebno zanimanje pokazali su uzgajivači koji su, nakon problema s otkupnom cijenom maline, iskorijenili svoje malinjake i pripremili ih za neku drugu proizvodnju - istaknuo je.

Vjeruje kako će broj onih koji će se opredijeliti za saradnju s kompanijom "Carl Kuehne" biti još veći nakon najavljene prezentacije.

- U Bugojnu imamo 36 kooperanata, a oni su se u prošloj sezoni uglavnom bavili proizvodnjom paprike. Interesantno je da smo startali s dva kooperanta, tako da je vidan napredak koji smo postigli na ovom području u 2019. - zaključio je Brčić.

Biznis.ba / FENA