BiH

Prezentovani rezultati analize radne snage i potreba tržišta rada USK-a

Autor: Biznis.ba
Prezentovani rezultati analize radne snage i potreba tržišta rada USK-a

Privredna komora Unsko-sanskog kantona uz podršku Kantonalnog ministarstva privrede realizirala je projekat "Analiza radne snage i potrebe tržišta rada USK“, a prezentirani su završni izvještaj i rezultati.

„Analiza se sastoji iz tri dijela. U prvom dijelu obradili smo relevantne podatke, koji se odnose na trenutno stanje na tržištu rada. Te podatke smo dobili od Službe za zapošljavanje USK i Federalnog zavoda za statistiku. U drugom dijelu izvršena je analiza potreba tržišta rada, odnosno anketiranje poslodavaca. Oko 120 ih se odazvalo, te su i njihovi podaci obrađeni u analizi. U trećem dijelu date su preporuke, vezane i za nastavne programe, ili usklađivanjem sa potrebama tržišta rada“, rekla je predsjednica Privredne komore USK Sanela Sabljaković.

S ciljem realizacije programa "Poboljšanje kvaliteta ljudskih resursa i uspostavljanje dinamičnog tržišta rada usklađenog sa potrebama privrede", definisanog Strategijom razvoja USK (2021. - 2027.) i Akcionim planom za period (2022. - 2024.), Privredna komora USK je na poziv i prijedlog Ministarstva privrede USK preuzela izradu Analize radne snage i potreba tržišta rada.

„Da ne bismo neke paušalne poteze vukli i da ne bismo nešto proizvoljno radili, odlučili smo se uraditi jedan ovakav projekat. Neophodna nam je bila ovakva sveobuhvatna analiza potreba tržišta, kada je u pitanju radna snaga. Vjerujemo da će ona pomoći našim privrednicima, ali i našem obrazovnom sistemu, te da ćemo kroz naučni i utemeljen pristup imati podlogu za građenje i planiranje strategija, poteza i aktivnosti u narednim godinama. S tom namjerom smo i kreirali ovakav projekat i Ministarstvo privrede ga je financiralo u potpunosti“, riječi su skupštinskog zastupnika Nisveta Jusića.

Završni izvještaj sastoji se od analize trenutnog stanja radne snage na području USK, podataka relevantnih institucija i rezultata dobivenih anketiranjem poslodavaca, na osnovu čega su dati zaključci i preporuke za usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada USK.

„Rezultati idu u smjeru zajedničkih akcija koje su prioritet sistemu, a odnose se na Ministarstvo privrede, Ministarstvo obrazovanja, Privredne komore i Službe za zapošljavanje, te na naravno privrednike i obrtnike. Oni će u narednom periodu imati određene mjere i akcije, koje su danas i predstavljene, a uzimajući u obzir stopu zaposlenosti i nezaposlenosti – prioritetno po općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona. Konkretno, danas su dobili smjernice na kojim planovima će raditi, a koji će uključivati učenike, praktikante, mlade i buduće poduzetnike, kao i sve one koje želimo motivisati da razmisle o kvaliteti tržišta rada i ostanku ovdje“, izjavila je profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću i u ovom konkretno slučaju ekspertica za analizu prikupljenih podataka Šejla Bjelopoljak.

U analizi i zvještaju, između ostalog, navedeno je kako je na području USK zaposleno skoro 38. 000 ljudi, od čega najviše u Bihaću.

Detaljno je analizirana kompletna situacija, te tražena deficitarna zanimanja, a svi podaci i analize dostupne su i javnosti.

(Biznis.ba)