BiH

Prihvaćena Strategija zapošljavanja u FBiH za period od 2018. do 2021.

Autor: Biznis.ba
Prihvaćena Strategija zapošljavanja u FBiH za period od 2018. do 2021.
Federalna vlada danas je prihvatila i Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2018. do 2021.

Izradi Strategije prethodila je analiza stanja na tržištu rada i politike zapošljavanja, koja je jasno ukazala na potrebu za velikim reformama i intenzivnim naporima i aktivnostima radi značajnog poboljšanja stanja u toj oblasti u FBiH.

Politika zapošljavanja i njeni ciljevi stoga moraju biti u središtu svih ekonomskih politika, koristeći njihovu komplementarnost, kako bi se uticalo na otvaranje što većeg broja radnih mjesta u privredi.

Strategija zapošljavanja obično obuhvata nekoliko sektorskih politika, kao što su industrijska politika, restrukturiranje poduzeća, specifične strategije na nivou industrije (naprimjer, strategija razvoja tekstilne industrije), obrazovna politika, socijalna zaštita, porezna politika, antikorupcijska strategija i politika, te predlaže sveobuhvatan paket reformi za poboljšanje izgleda tržišta rada.

Uloga Strategije zapošljavanja u FBiH od 2018. do 2021. definisana je u okviru tekućih reformi, na koje ne pokušava uticati niti ih mijenjati. Ona se oslanja na osnovne nadležnosti resornog federalnog ministarstva, s obzirom na složene mehanizme koordinacije. Strategija, također, reaguje na vremensko ograničenje (period od samo četiri godine) i fiskalna ograničenja. To znači da je usklađena s Reformskom agendom i Projektom Svjetske banke za podršku zapošljavanju.

Vizija Strategije je da Federacija BiH ima funkcionalno tržište rada i kvalitetne institucije koje mogu oblikovati i provoditi učinkovitu politiku zapošljavanja. Njen glavni cilj je povećanje formalnog zapošljavanja žena i muškaraca u privatnom sektoru i osiguravanje prilika za dostojanstvena radna mjesta za sve žene i muškarce, s naglaskom na građane u nepovoljnom položaju.

Na tom osnovu su utvrđeni i posebni ciljevi, među kojima su kreiranje poticajnog pravnog okruženja za jačanje uloge posredovanja i učinkovitu politiku zapošljavanja, promicanje zapošljavanja socijalno najranjivijih grupa, te poboljšanje učinkovitosti i kvalitete službi za zapošljavanje, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba / FENA