BiH

Privredna komora FBiH i ove godine na kongresu pilanara u Slavonskom Brodu

Autor: Biznis.ba
Privredna komora FBiH i ove godine na kongresu pilanara u Slavonskom Brodu

Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), sa članicama iz drvnog sektora, i ove godine će učestvovati na kongresu pilanara koji će  deveti put biti održan u Slavonskom Brodu, 25. i 26. septembra.

Radi se o centralnom okupljanju predstavnika pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i drugih zemalja, a  koji je prepoznat i na evropskom nivou o čemu svjedoči sve veći broj učesnika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika evropskih udruženja iz Bruxellesa.

- Ovaj događaj jedinstvena je prilika za umrežavanje predstavnika pilanske prerade iz regije i šire što je naročito važno danas kada je izražen sve veći interes za sirovinom. Rješenja treba tražiti u novim tehnologijama i većem iskorištenju trupaca i korištenju drva manjeg promjera – kazali su za Fenu u Privrednoj komori Federacije BiH.

Komora je partner Hrvatskom drvnom klasteru u organizaciji ovog kongresa, a učesnici će, između ostalog, moći razgovarati o cijeni rezane građe i drvnih sortimenata, primjeni EU normi, mobilizaciji dodatnih količina sirovine, suradnji sa akademskom zajednicom, tretmanu pilanskog otpada i drugo.

- U Federaciji BiH ima 468 pilana koje uglavnom izvoze svoje proizvode, dok proizvođači namještaja nemaju dovoljno sirovine, a potražnja za proizvodima viših faza obrade je u porastu. Kada je riječ o izvozu namještaja u prošloj godini povećan je za devet posto u odnosu na predhodnu godinu. Međutim, u ukupnom izvozu drvnog sektora još uvijek je dominantan izvoz sirovine i rezane građe – navode iz PK FBiH.

Biznis.ba / FENA