održan sastanak

Privredna saradnja BiH i Turske: Pripreme za ZEPS 2024 u punom jeku

Autor: Biznis.ba
Privredna saradnja BiH i Turske: Pripreme za ZEPS 2024 u punom jeku
Foto: Fena

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je Yalçınom Topçuom, glavnim savjetnikom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana o privrednoj saradnji i međusobnim odnosima, sa osvrtom na predstojeći Generalni BH sajam ZEPS 2024, učešće Istanbulske trgovinske komore na sajmu i mogućnostima dodatnog razvoja poslovanja turskih i bh. kompanija u tom dijelu Evrope.

Ministar je naveo da je Turska naš prijatelj u svakom pogledu i važno je da to prijateljstvo jačamo konkretnom saradnjom.

- Zato je Generalni BH sajam ZEPS 2024 izvanredna prilika da naše prijateljstvo dodatno ojačamo. S jedne strane, turske kompanije će se putem našeg ZEPS-a kao privrednog događaja godine, predstaviti široj regiji na najbolji mogući način, dok će naše kompanije imati priliku da uspostave kontakte, dogovore saradnju i zajedno nastupe u ovom dijelu Evrope, ali i na tržištu EU. Upravo je naša blizina jednom od najpotentnijih tržišta na svijetu prednost koja nas, osim što smo kao kanton kičma privrednog razvoja BiH, jasno pozicionira kao izvanrednog partnera - izjavio je Šibonjić.

Dogovoreno je da u narednom periodu predstavnici privrednih institucija Turske, Istanbulske trgovinske komore prije svega, posjete Zeničko-dobojski kanton i Zenicu, kao sjedište ovog kantona, u cilju što kvalitetnije prireme nastupa na ovogodišnjem ZEPS-u koji će se održati od 1. do 5. oktobra, saopćeno je iz Pres-službe ZDK, a prenosi Fena.