Ekonomsko-socijalno vijeće

Problem kolektivnih ugovora: Nejednaka prava radnika u KS

Autor: Biznis.ba
Problem kolektivnih ugovora: Nejednaka prava radnika u KS
Foto: Kanton Sarajevo

Na današnjoj tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) je istaknuto da je kolektivni ugovor pravo svakog poslodavca i sindikata, te da je potrebno otkloniti nejednakosti u kolektivnim ugovorima i ponuditi pravednija rješenja.

Potpredsjednik ESV i član delegacije poslodavaca Safudin Čengić rekao je da Udruženje poslodavaca KS već godinu dana traži da se obavi javna rasprava o kolektivnim ugovorima na području KS, jer smatraju da neujednačenost onoga što definiraju kolektivni ugovori dovodI do neravnopravnosti uposlenika.

Također smatraju, kako je dodao, da neodgovornim pristupom ili neznanjem u određenim momentima prije izbora ili u tehničkom mandatu dolazi do potpisivanja kolektivnih ugovora koji imaju negativan značaj po budžet kantona i generalno po sve stanovnike u KS.

-Ono što mi smatramo problematičnim jeste to što se određena prava dodjeljuju i daju uposlenicima, a da to nema nigde u okruženju, niti u BiH kao što je otpremnina za odlazak u penziju, godišnji odmori, naknade za slučaj smrti, naknade za slučaj povrede na radu, itd. Napominjem da je sve to u redu, smatramo da se to treba definisati, ali ne možete naprimjer definisati za jedan broj radnika unutar KS da to budu tri plate za otpremninu, a da u drugom dijelu isti takvi radnici koji rade naprimjer u drugom javnom preduzeću ili instituciji imaju duplo manje ili duplo više. To nije dopustivo posebno iz razloga što je Kanton jedini koji praktično potpisuje ugovor sa svim sindikatima na području KS. Može to biti da se radi o obrazovanju, zdravstvu, različitim ministartvima, ali stvarni potpisnik ugovora jeste Vlada KS – izjavio je Čengić uoči tematske sjednice ESV KS koja je bila posvećena pitanju kolektivnih ugovora.

Napomenuo je da sve to treba biti u skladu sa objektivnim mogućnostima i da radnici kroz kolektivne ugovore ne bi trebali biti u neravnopravnom položaju.

Vlada KS je u proteklom periodu, po riječima ministrice pravde i uprave KS i članice ESV KS Darje Softić Kadenić, vodila vrlo intenzivan socijalni dijalog i koji su okončali na način da trenutno imaju niz važećih kolektivnih ugovora za naredne dvije godine.

- Insistirali smo da stvorimo jednu stabilnu bazu za period od dvije godine jer smo i mi u proteklom periodu pregovaranja uočili da između kolektivnih ugovora, iako sad govorimo samo o javnom sektoru, postoji niz neusaglašenosti i niz situacija koje dovode do određene nepravde u praksi gdje zaposlenici koji načelno vrše istovjetne poslove ne ostvaruju istovjetna prava po tim kolektivnim ugovorima – rekla je Softić Kadenić.

Naglasila je da je Vlada angažovala Ekonomski institut i Ekonomski fakultet da im sa svojom stručnom ekspertizom pomognu u konsolidaciji kako bi došli do jednog pravednijeg rješenja i nakon svih tih pripremnih radnji u sljedeću fazu pregovora ušli sa možda jednim izmijenjenim konsolidovanim i nešto drugačijim konceptom kolektivnih ugovora. Softić Kadenić je dodala da je upravo ovakav socijalni dijalog prilika da se otklone nejednakosti u kolektivnim ugovorima i ponude neka pravednija rješenja.

ESV KS, podsjetio je potpredsjednik ESV KS i član delegacije sindikata Franjo Rener, nije naredbodavno nego savjetodavno tijelo i kroz ESV pokušavaju ujednačiti standarde kada je riječ o socijalnim, radničkim, odnosno ekonomskim pitanjima na nivou KS.

- Kolektivni ugovor je pravo svakog poslodavca i sindikata, a želimo da osnovna prava budu ujednačena – naveo je Rener.