GS1 konferencija

Proces digitalizacije: RS u Sarajevu očitala lekciju Federaciji

Autor: Biznis.ba
Proces digitalizacije: RS u Sarajevu očitala lekciju Federaciji
Foto: Vijesti.ba

GS1 konferencija je u Sarajevu okupila imponzanatan broj učesnika, što najbolje govori u prilog interesu privrednika iz Federacije BIH za digitalnu transformaciju.

Ipak, da nisu svi zainteresovani pokazali su predstavnici izvršne vlasti u FBIH, prije svih Ministarstvo financija i predstavnici federalne javne uprave. S druge strane, na konferenciju su stigli predstavnici RS (Ministarstvo finansija, Privredna komora i Poreska uprava) koja je u digitalnoj transformaciji dobrano odmakla većem bh. entitetu.

Program konferencije se sastojao od uvoda, dva bloka i panel diskusije.

Kroz temu digitalnog procesa i njegovog uticaja prisutne je proveo prof.dr.sc. Almir Badnjević, direktor IDDEEA. Otkriveno je i zašto je certifikacija prema Uredbi eIDAS revolucionarni korak ka jačanju sigurnosti naših identifikacionih dokumenata i kako to oblikuje našu budućnost.

Kompanija Elmed d.o.o. Banja Luka je predstavila kako QRi Datamatrix kodovi revolucioniraju praćenje i identifikaciju proizvoda u proizvodnji.

Cirkularna ekonomija i Digitalni pasoši proizvoda, bili su tema kroz koju je prisutne provela kompanije: Alma Ras d.o.o. Olovo. Oni su predstavili i pilot projekat „Bijela majica koja priča priču“, pokazujući inovacije u skladu s EU regulativama i potrebama kupaca.

BH Telecom je dokazao kako se ne ističe samo kao pružatelj usluga, već i kao inovator i lider koji promoviše nove digitalne procese bosanskohercegovačkog društva. Briljantnu prezentaciju održala je Alisa Hodžić, rukovodilac EPM službe BH Telecom ana temu “Digitalna transformacija kroz tehnološko partnerstvo: BH Telecom i razvoj e-fakturisanja”, te pokazala da ova kompanija ima razvijenu infratrukturu, mogućnost investiranja, digitalne platforme,kvalitet i sigurnost, tehničko znanje i praktična iskustva u ovoj oblasti.

Na temi elektronske razmjena podataka (EDI), kompanije ZZI, EDITEL i YANOKA su objasnile koristi I faktore uspjeha prelaska na digitalno poslovanje putem EDI-a, uz primjer Slovenije u implementaciji eRačuna koja može biti smjernica za buduće zakonske regulative u BiH.

Iz Udruženja poslodavaca FBIH su poručili kako su u realnom sektoru uplašeni koliko procesi idu sporo.

“Mi pomalo ostajemo ne samo međunarodno, nego čak i regionalno izolovani. Meni je žao da mi danas nemamo na ovom panelu nikoga od kolega službenika ili rukovodilaca iz Federacije BIH. Velike su razlike čak između dva entiteta, kada se radi o ovom pitanju. Poslodavci su već dostavili prijedlog zakona o e-fiskalizaciji, ali on nikako da dođe na dnevni red. Federacija BIH nije napravila dovoljan iskorak u odnosu na RS. Moramo shvatiti koliko su ovo brzi porcesi, koliko je novih alata koji dolaze, koji se već implementiraju i primjenjuju u našem okruženju”, rekao je Mario Nanadić govoreći o kašnjenju FBIH da zakorači u digitalnu budućnost te dodao da zbog neuređenosti ove oblasti, kompanije izmještaju svojeposlovanje iz Bosne i Hercegovine.

O potrebama privrede na putu digitalne transformacije, njenim specifičnostima i prednostima, ekipa Biznis.ba je razgovarala sa direktorom Penny Plus d.o.o Sarajevu Almedinom Kadrićem. Razgovor pogledajte u nastavku.