Predavanje u Istočnom Sarajevu

Proječna godina za pčelare

Autor: Biznis.ba
Proječna godina za pčelare
Pčelarstvo / Ilustracija

Godina je bila prosječna za pčelare, oni koji su gravitirali prema Zelengori imali su veće prinose u odnosu na one prema Romaniji, istaknuto je danas na predavanju koje je održano u Istočnom Sarajevu.

Ivana Novaković iz gradskog Agrarnog fonda istakla je da se odazvalo oko 80 pčelara i da je bilo veoma korisno predavanje gdje je akcenat na znanju koje je stečeno dugogodišnjim praktičnim radom predavača.

- Ovo nam je do sada najposjećenije predavanje koje je organizovao Agrarni fond, što potvrđuje da je pčelarstvo grana poljoprivrede koja je na području našeg grada vrlo zastupljena i unosna - istakla je Novakovićeva.

Predsjednik Udruženja "Roj" Nemanja Dragičević istakao da je predavanje bilo veoma korisno za sve pčelare u Istočnom Sarajevu, te zahvalio Agrarnom fondu koji je prepoznao njihovu inicijativu i omogućio realizaciju ovog predavanja.

Đoko Zečević, zvanični predavač Pčelarskog saveza Srbije, rekao je da se pčelarstvom aktivnom bavi skoro 40 godina i da je danas govorio o problemima u pripremi pčelinjih društava za proljećnu pašu.

On je istakao da je baviti se pčelarstvom sve teže jer nesavjesni voćari koriste mnogo pesticida, pogotovo u Srbiji, zbog toga pčelari moraju uložiti posebne napore kako bi prepoznali sve te nevolje.

Zečević je govorio i o bolestima pčela, što je veliki problem u proljeće, te o tehnikama rada da bi pčelinje zajednice na najefikasniji način proizvodile med.