BiH

Promet nekretninama u RS lani dostigao skoro pola milijarde KM

Autor: Biznis.ba
Promet nekretninama u RS lani dostigao skoro pola milijarde KM

U Republici Srpskoj je u prošloj godini zabilježeno 51.719 hipoteka na nekretninama, u vrijednosti oko 1,6 milijardi konvertibilnih maraka, podaci su Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Lani su zaprimili i 53.137 zahtjeva u područnim jedinicama ove uprave za upis u evidencije o nepokretnostima, a vrijednost prometovanih nekretnina je oko 489 miliona KM.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u saopštenju podsjećaju da su uspostavili novi katastar nepokretnosti u ukupno 249 katastarskih opština.

"Samo u periodu od juna do oktobra ove godine stavljen je u službenu upotrebu novi katastar nepokretnosti za 38 katastarskih opština, što je rezultat intenzivnog rada na uspostavljanju novog katastra nepokretnosti", navodi se u saopštenju Uprave.

Tokom nedavne, druge ovogodišnje nadzorne misije Svjetske banke, čijim se kreditnim sredstvima dijelom finansira uspostavljanje novog katastra nepokretnosti, konstatovano je da su u prethodnom periodu učinjeni dodatni napori u vezi s uspostavljanjem novog katastra nepokretnosti i pružanju usluga Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove građanima.

Navodi se da će se, po završetku postupka uspostavljanja novog katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima, pravima i nosiocima prava svojine na nepokretnostima voditi u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, a stranke ća dobijati jedan izvod iz javne evidencije (list nepokretnosti).

"Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećaće se vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšati pravni promet i pristup kreditima, te pospješiti investiciona gradnja, a što je od ogromnog značaja posebno za poslovnu zajednicu i buduće investitore, kao i druge nosioce prava svojine na nepokretnostima", zaključuje se u saopštenju Uprave.

Biznis.ba / NN