BiH

Protest protiv geoloških istraživanja u Šipovu

Autor: Biznis.ba
Protest protiv geoloških istraživanja u Šipovu
Foto: FEBA

Protest protiv geoloških istraživanja na području općine Šipovo održat će se u Volarima u nedjelju, 10. marta, s početkom u 12 sati, a u organizaciji Čuvara Plive i Janja.

"Najavili smo protest i pozivam sve da mirno i dostojanstveno izrazimo našu suprotstavljenost iskopavanju litija u našim krajevima. Razlog za organizaciju protesta je jednostavan - u Volarima i okolini postoji milijun tona istražene rude gipsa - alabastera, koji je ekološki čist i prihvatljiv, čak je i pogodan za upotrebu. Međutim, vlasti na državnom i lokalnom nivou zatvorili su istu tu tvornicu gipsa i stavili je u stečaj. Sada žele eksploatirati litij, dok tone već istražene rude gipsa stoje neiskorištene. Treba podsjetiti da je ova fabrika bila glavni motor privrednog razvoja prije rata u općini Šipovo i zapošljavala je nekoliko stotina radnika", kazao je predsjednik Općinskog odbora Narodnog fronta Šipovo Milan Plavšić.

Dodao je kako se protivi geološkim istraživanjima na području ove općine, javlja portal Jajce Online.

"Istraživanja na području općine Jezero, konkretno na istražnom prostoru 'Sinjakovo', koji obuhvaća općine Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero, trenutno se provode od strane kompanije Lykos Balkan Metals, odnosno SNK Metali d.o.o. iz Bijeljine uz odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske za geokemijska, geofizička i geološka istraživanja olova, cinka, bakra, barita i pratećih metala na istražnom prostoru 'Jezero'. Ako dođe do eksploatacije litija u ovim krajevima, to će značiti kraj postojanja našeg naroda na ovim područjima", kazao je Plavšić.

Naglasio je kako navedena istraživanja predstavljaju veliku opasnost po prirodu, floru, faunu, stanovništvo i stoku, kao i sve u bliskom okruženju potencijalne eksploatacije.

"U Mrkonjić Gradu već imamo problematiku oko iskopavanja ugljena, gdje je došlo do zagađenja rječice Medljanka koja se ulijeva u rijeku Sanu, tako da je stanje u slijevu ove rijeke alarmantno. Dobre i moralno zdrave ljude ovom prilikom pozivam da nam se pridruže u nedjelju kako bismo zajednički obranili naša ognjišta, planine, šume i rijeke. Ako dođe do zagađenja Šipova i rijeke Plive to će sa sobom povući zagađenje mnogih općina kroz koje ova prolazi navedena rijeka", kazao je Plavšić.