fuzip

Prvulović: Inspekcija treba djelovati više preventivno, a manje represivno

Autor: Biznis.ba
Prvulović: Inspekcija treba djelovati više preventivno, a manje represivno
Foto: Fena

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Ivana Prvulović rekla je danas da „Kafa s inspekcijom“ predstavlja jedinstven program savjetodavne podrške inspekcije novoosnovanim privrednim društvima na području Federacije BiH, te sistemski, savremen i efikasan zakonski vid formalizacije otvorenog dijaloga javnog i privatnog sektora, odnosno inspekcija i privrednih subjekata.

Prvulović je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila svrhu i ciljeve Programa preventivnog djelovanja inspekcije kod novoosnovanih privrednih društava na području Federacije BiH iz djelatnosti trgovine, turizma i ugostiteljstva „Kafa s inspekcijom” Federalne uprave za inspekcijske poslove.

- Za skraćeni naziv programa 'Kafa s inspekcijom' smo upotrijebili simboliku konzumiranja kafe koja u našoj kulturi nosi uvijek pozitivnu konotaciju i asocira na prijateljski razgovor kako bismo naglasili da Program preventivnog djelovanja nije usmjeren na kažnjavanje, nego na savjetodavni, prvi kontakt novoosnovanih subjekata iz oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva sa inspekcijom – istakla je Prvulović.

Podizanje svijesti o funkciji i značaju preventivnog djelovanja inspekcije, edukacija subjekata nadzora, izgradnja povjerenja i pozicioniranje FUZIP kao organa koji je orijentisan prema stvaranju dobrog poslovnog okruženja, ohrabrivanje kompanija na dobrovoljnu usklađenost poslovanja sa zakonom, neki su od ciljeva tog programa.

- U toku programa naši inspektori će prijavljene subjekte upoznati sa obavezama iz zakona i drugih propisa, ukazati na štetne posljedice koje mogu nastati zbog nepridržavanja propisa, dati informacije i savjete o djelotvornijem načinu izvršenja zakona i drugih propisa, upoznati subjekte sa olakšicama utvrđenim zakonom i drugim propsima, ali i pravima i obavezama koje imaju u postupku inspekcijskog nadzora - dodala je Prvulović.

Podsjetila je da se na program „Kafa s inspekcijom“ mogu prijaviti novoregistrovana privredna društva iz djelatnosti trgovine, turizma i ugostiteljstva, čija registracija nije starija od 60 dana od dana prijave na program, te da se prijave vrše putem online obrasca, koji je dostupan na web stranici FUZIP do 30. septembra ove godine.

- Tokom provođenja preventivnog programa ćemo pratiti rezultate i efekte programskih provedenih aktivnosti na dnevnoj, sedmičnoj i mjesečnoj osnovi, a po okončanju programskih aktivnosti, Federalni tržišni inspektorat FUZIP će sačiniti potpuni izvještaj o rezultatima i efektima provedenih aktivnosti. Očekujemo da će jedan od ishoda ovog posebnog programa koji realiziramo prvi put, biti i informacije o uočenim nedostacima koji nisu posebno propisani i sankcionisani zakonima i drugim propisima, kao i informacije o teškoćama u primjeni zakona i drugih propisa u postupku ostvarivanja prava i obaveza subjekata nadzora – navela je Prvulović.

Ukoliko se ovaj program pokaže uspješnim, po njenim riječima, planiraće dalje provođenje preventivnih programa, što ni u kom slučaju ne znači da neće provoditi i programe pojačanih inspekcijskih nadzora, kako bi uticali na uređenje stanja u svim oblastima njihovog rada.

- U Federaciji BiH se, nažalost, još evidentira značajan stepen nepoštivanja propisa od subjekata nadzora zbog čega je represivna funkcija inspekcije još uvijek najzastupljeniji oblik djelovanja. Imajući u vidu da inspekcije djeluju na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i srazmjerno počinjenom prekršaju, naša je namjera da pokušamo preventivnim djelovanjem uticati na smanjenje prekršaja - istakla je Prvulović.


Ukazala je na to da se svrha inspekcijskog nadzora postiže kroz osiguranje poštivanja zakona i drugih propisa u regulisanim oblastima.

"Nasuprot tradicionalnim reaktivnim instrumentima koji su javnosti dobro poznati, a ogledaju se u kažnjavanju, savremeni trendovi inspekcijskog nadzora kreću se ka alternativnim proaktivnim instrumentima", pojasnila je Prvulović.