u julu 111

Puni iznos jednokratne pomoći uposlenicima u augustu isplatilo 259 poslodavaca

Autor: Biznis.ba
Puni iznos jednokratne pomoći uposlenicima u augustu isplatilo 259 poslodavaca
Foto: Ilustracija

Neoporezivu jednokratnu pomoć u Federaciji BiH u mjesecu septembru, prema do sada dostupnim podacima, isplatilo je 657 poslodavaca, od kojih je devet budžetskih korisnika i 11 javnih preduzeća, a dobila su je 24.043 uposlenika.

Puni iznos pomoći u tom mjesecu isplatilo je 88 poslodavaca, a pola od propisanog iznosa isplatilo je njih 13.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, do sada je najveći broj poslodavaca, njih 2.020, ovu pomoć isplatilo u augustu, od čega je 13 budžetskih korisnika, 18 javnih preduzeća te 1.989 ostalih poreznih obveznika.

Neoporezivu pomoć radnicima u julu mjesecu isplatilo je 1.099 poslodavaca, od čega je šest javnih preduzeća, tri budžetska korisnika te 1.090 ostalih poreznih obveznika.

Puni iznos pomoći u augustu isplatilo je 259 poslodavaca, a u julu njih 111, dok je pola od propisanog iznosa u augustu isplatilo 25 poslodavaca, a u julu njih pet.

Iz Porezne uprave napominju kako izvještaji o isplati pomoći od strane poslodavca neprestano pristižu te da su stoga podaci podložni izmjenama sve dok se ne završi potpuni prijem i obrada pristiglih izvještaja, prenosi Fena.

Također, ne raspolažu podacima koliko poslodavaca je isplatilo jednokratnu pomoć po ranijoj Uredbi Vlade FBiH u maksimalnom iznosu do 2.520 KM koja je vrijedila do 30. juna i koliko radnika je dobilo tu pomoć.

- Prethodnom Uredbom nije bilo propisano da su poslodavci - isplatioci pomoći dužni Poreznoj upravi dostaviti prijavu o isplati pomoći, pa stoga Porezna uprava Federacije BiH ne raspolaže traženim podacima – naglasili su.

Uredbom Vlade FBiH iz jula ove godine poslodavcima je omogućeno da isplate neoporezivu pomoć uposlenicima u maksimalnom iznosu do 2.768 KM. Uredbom je precizirano da se isplata pomoći može izvršiti do maksimalno šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.768 KM. Također, pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Uredba prestaje važiti 31. decembra ove godine.