Značajno rasterećenje

Pušten u promet kružni tok 'Crveni 7' u Tuzli: Vrijednost viša od 1.5 miliona maraka

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Kružni tok "Crveni 7" u Tuzli, danas je svečano pušten u promet, a vrijednost građevinskih radova nešto je veća od 1.5 miliona maraka. 

Gradnjom kružnog toka u ovom dijelu Tuzle značajno je rasterećena sjeverna saobraćajnica, koja je zbog semafora u ovom dijelu grada bila jedan od uzročnika saobraćajnih gužvi, posebno u popodnevnim satima.

Značaj ovo kružnog toga za grad Tuzlu je veliki, kaže gradonačelnik.

"Siguran sam da će ovak kružni tok dovesti do bržeg protoka saobraćaja na ovoj dionici. Ubrzanjem saobraćaja ćemo unaprijediti njegov kvalitet i tako smanjiti aerozagađenje. Kružni tokovi svugdje u svijetu ubrzavaju protok vozila, mi smo se odlučili da krenemo tim pravcem i putem razvijenih zemalja“, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Radovi su počeli u u oktobru prošle godine, a rok izvođenja radova bio je 1. mart, međutim, rokovi su probijeni 15 dana zbog dvosedmičnog prekida radova uzrokovanog lošim vremenskim uslovima.

"Radovi su izvođeni temeljito i po propisima. Građevinski radovi su izvođeni sa evropskim parametrima. Saobraćajnicu smo uradili na način da smo zamijenili kompletnu infrastrukturu koja se nalazi ispod ove saobraćajnice da nam se ne bi desilo da sutra pukne vodovodna cijev ili cijev od centralnog grijanja pa da odmah moramo rovimo i kopamo novi put", dodaje Lugavić.

Tuzla će u toku ove godine graditi još jedan kružni tok na istoj magistrali i to kod Doma zdravlja, raskrsnici, koja uzrokuje velike gužve u Tuzli.