BiH

Radionica o zaštiti prava oplemenjivača i zaštiti novih biljnih sorti

Autor: Biznis.ba
Radionica o zaštiti prava oplemenjivača i zaštiti novih biljnih sorti

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležna ministarstva entiteta u saradnji s Međunarodnom unijom za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV) organizator je radionice koja će u srijedu biti održana u Sarajevu.

- Kao članica UPOV-a Bosna i Hercegovina u obavezi je provoditi odredbe UPOV-a, Akt 1991, te će navedena radionica, uz učešće eminentnih stručnjaka iz te oblasti, biti podrška za uspostavljanje sistema zaštite novih sorti bilja i prava oplemenjivača u Bosni i Hercegovini. Sistem zaštite novih biljnih sorti u isto vrijeme je i sistem zaštite prava oplemenjivača kojim se potiče rad na razvoju novih biljnih sorti, a od čega korist imaju proizvođači i društvo u cjelini - navodi organizator.

Prema zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potrebno je pravnim aktima zaštiti intelektualnu svojinu, a zaštita novih biljnih sorti predstavlja oblik intelektualnog vlasništva.

Zaštitom intelektualne svojine stvara se cjeloviti sistem zaštite prava potreban za organizovan nastup na tržištu i uključenje u WTO i Evropsku uniju.

Usklađivanje zakonodavstva iz te oblasti u Bosni i Hercegovini ima prioritetan značaj u provođenju Evropskog partnerstva i Privremenog sporazuma.

(FENA)