BiH

Radnici GRAS-a od nadležnih institucija traže zaštitu

Autor: Biznis.ba
Radnici GRAS-a od nadležnih institucija traže zaštitu

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS Sarajevo na današnjem skupu u krugu preduzeća iskazali su nezadovoljstvo zbog čestih napada na njihove kolege, posebno na vozno osoblje i kontrolore, te zatražili zaštitu nadležnih institucija i sankcionisanje napadača.

Predsjednik Sindikat radnika komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović je kazao da danas obilježavaju Dan preduzeća, odnosno 134. godine njegovog postojanja.

- S obzirom na to da se nedavno desio incident kada je napadnut vozač trolebusa, ovaj skup je ujedno prilika da mirnim protestom ukažemo da su sve češći napadi na naše osoblje samo zato što rade svoj posao savjesno i da ukažemo da ćemo poduzimati i ekstremnije mjere ukoliko se ne počnu rješavati takvi slučajevi. Nismo bili u prilici da vidimo da se neko procesuira i kazni zbog takvih napada - kazao je Muminović.

Vozač trolejbusa Adnan Klačar je kazao da su radnici "prvi na liniji i udaru zbog svega što se dešava“, te da ih svakodnevno verbalno napadaju zbog loših uslova, neredovnog saobraćaja i generalno stanja u GRAS-u.

Kontrolor naplate u GRAS-u Mladen Mirković je kazao da ovaj problem traje godinama, te je izrazio nadu da će vlast u Kantonu iznaći način da ga riješi. Podsjetio je i na situaciju od prije šest mjeseci, kada su u Vlakovu dvojica njihovih kolega, kako je kazao, nokautirani.

Podršku radnicima GRAS-a iskazao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta koji je ovom prilikom najavio uvođenje video nadzora na stajalištima i u vozilima gradskog prijevoza, kako bi se povećala sigurnost radnika GRAS-a i samih putnika.

-  Svjesni smo da ovaj napad na vozača trolebusa koji se desio u ponedjeljak nije jedini slučaj. U saradnji sa MUP-om KS i kod ovog slučaja poduzeli smo konkretne radnje i molili da se na neki način poduzmu koraci što je moguće brže i operativnije kako bi se zaštitili ljudi - kazao je Šteta.

U okviru obilježavanja 134. godišnjice GRAS-a ministar Šteta, te delegacije sindikata, udruženja boraca, te uprave preduzeća položile su cvijeće na spomen radnicima GRAS-a poginulim u odbrani BiH.

(FENA)