BiH

Radnici u građevinarstvu u RS-u najmanje plaćeni

Autor: Biznis.ba
Radnici u građevinarstvu u RS-u najmanje plaćeni

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u Republici Srpskoj (RS), isplaćena u maju ove godine, iznosila je 847 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na april, prosječna neto plaća isplaćena u maju ove godine nominalno je veća za 0,8 posto, dok je u odnosu na maj 2017. nominalno veća za 1,1 posto.

Posmatrano po područjima, u maju 2018. godine, najviša prosječna neto plaća bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.313 KM. S druge strane, najniža prosječna neto zarada u maju 2018. isplaćena je u području građevinarstvo i to svega - 558 KM.

U maju 2018. godine, u odnosu na april, najveći nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima vađenje ruda i kamena 6,1 posto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,5 posto i trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 2,5 posto.

Najveće smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima ostale uslužne djelatnosti 3,3 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 2,9 posto i informacije i komunikacije 1,6 posto.

Biznis.ba / FENA