BiH

Radnici u trgovini očekuju neradnu nedjelju, sutra odlučuju političari

Autor: Biznis.ba
Radnici u trgovini očekuju neradnu nedjelju, sutra odlučuju političari
Foto: Arhiva

U Federaciji BiH je zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i Novom Travniku i cijelom Zapadnohercegovačkom kantonu...

Sutra i prekosutra će u Sarajevu biti održana redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji na područje cijele Federacije BIH treba da donese neradnu nedjelju za radnike u trgovini.

Po pitanju zakona i uvođenja neradne nedjelje su jedinstvenog stava i predlagači, i radnici u trgovini i poslodavci, a podržali su ih i potrošači kroz Udruženje potrošača.

Zakon propisuje da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika.

Da radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine u Federaciji BiH žele slobodne dane nedjeljom i praznicima, pokazalo je i istraživanje o stavovima zaposlenih u sektoru trgovine o radu nedjeljom i praznicima, koje su na uzorku od 1.442 osobe proveli univerzitetski profesori.

Podršku Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH čijim bi usvajanjem nedjelja i praznici trebali postati neradni dani dalo je čak 96 posto radnika, odnosno 97,5 posto trgovaca, 96% zaposlenih u uslužno-trgovačkim djelatnostima, 98,5% u uslužnom sektoru te 91% zaposlenih na uredsko-šalterskim poslovima.

96,4% radnika smatra da bi slobodna nedjelja i praznici pozitivno utjecali na njihov porodični život, a 95,2% smatra da bi zabrana utjecala pozitivno na produktivnost tokom radne sedmice.

Kao glavne razloge podrške Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini, 74,7% trgovaca navodi odmor, dok ih 59,5% smatra da je nedjelja najbolji dan za odmor i porodicu.

Također, svaki drugi radnik (49,8%) iz trgovačke djelatnosti kaže da će od podrške Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini ovisiti kome će dati glas na izborima.

Podsjetimo, u Federaciji BiH je zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i Novom Travniku, dok je takva odluka za čitav Zapadnohercegovački kanton na snazi od polovine 2020. godine.

Neradnu nedjelju u RS su uvele lokalne zajednice poput Bijeljine i opština Mrkonjić-Grad i Višegrad, dok je u Zvorniku na snazi Odluka o određivanju radnog vremena trgovinskih i zanatsko-preduzetničkih radnji na području grada Zvornika, kojom je radno vrijeme u trgovačkim i zanatsko-poduzetničkim radnjama skraćeno nedjeljom.

Kada je riječ o zemljama u regionu, zabrana rada nedjeljom na snazi je u Hrvatskoj od 1. jula 2023. godine, dok je Crna Gora još u martu 2019. godine donijela odluku da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima.

Inače resorno Federalno ministarstvo je već ranije od lokalnih zajednica u kojima je nedjelja neradna, zatražilo podatke o tome da li je došlo do značajnije promjene u prometu. Odgovor je bio da je samo u prvih mjesec dana promet neznatno opao, za 2 posto, ali da su nakon mjesec dana kupci svoje kupovne navike prebacili na druge dane. Da poremećaja nije bilo svjedoče i podaci FZZ-a koji govore da je u prošloj godini porastao ukupni promet u trgovini FBIH.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević za Vijesti.ba je govorio o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBIH, koji predviđa uvođenje neradne nedjelje na području cijele Federacije BIH.