Press konferencija

Radnici u trgovini traže pojedinačno glasanje zastupnika o 'neradnoj nedjelji'

Autor: Biznis.ba
Radnici u trgovini traže pojedinačno glasanje zastupnika o 'neradnoj nedjelji'
Foto: Vijesti.ba

Federalno ministarstvo trgovine (FMT) organizovalo je danas javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini u prostorijama Privredne komore Federacije BiH u Sarajevu. Nakon toga održan je i sastanak s poslodavcima i potrošačima oko rezimea projekta ''Zaključavamo cijene'', koji je trajao šest mjeseci.

Federalni ministar Amir Hasičević rekao je da “postoje različitii stavovi o temi slobodne nedjelje radnicima”.

“Bavili smo se raznim analizama. Imali smo da je dosadašnji zakon koji je pitanje radnog vremena ostavio lokalnim zajednicama da riješe onako kako oni to žele. U otvaranju procesa pregovaranja o ovim zakonima vidjeli smo da je to jedan od ključnih problema. Čuli smo priče da se radi na dehomogenizaciji tržista, jer je kao samo na teritoriji u FBIH takav prijedlog, što uopšte nije slučaj.”, rekao je ministar.

On je rekao da mu je ono što mu je jako drago je to da su se svi počeli uključivati u ovu javnu raspravu, od malih pa sve do velikih privrednika.

“Pričali smo o provedivosti i ovog zakona, a još su u procesu donošenja. Radi se o Zakonu o zaštiti potrošača koji ćemo u narednom periodu dodatno razmotriti, a drugi zakon je zakon o "e trgovini. Sa svima smo razgovarali i svi su iznijeli svoje prijedloge. Nadam se da ćemo do 24. jula uspješno završiti javnu raspravu. Mislim da bi u oktobru trebao da dođe zakon na dnevni red Parlamenta FBIH”, rekao je Hasičević.

Razgovarano je smo i o akciji "Zaključajmo cijene" koja je dala rezultate iznad svih očekivanja. U pitanju su domaći proizvođači, a podaci su pokazali da je za oko 70 posto povećana prodaja ovih proizovda.

“Pojavio se interes poslodavaca da produžimo ovu akciju. Želim da kazem oda je otvaranje javnog diskursa jako bitno. Imali smo najmanuju stiopu inflacije u regionu što je za pohvalu”, kaže ministar.

Najavio je i Zakon o mjerama intervencije.

“Što se tiče zakona o "e-trgovini", cilj mu je da smanji sivo tržište. Moramo obezbijediti punu zastitu potrošača. U "e trgovini" postoji zona prevara i protiv toga se odlučno moramo boriti", kaže Hasičević.

Predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović rekla je da je ovaj sindikat bio dio ovih javnih rasprava.

“Nadamo se da će ovaj zakon biti što prije stavljen u funkciju. Nas kao Sindikat najviše zanima član 17., odnosno neradna nedjelja. Borimo se za slobodne dane za vrijeme praznika. Kada je u pitanju konačno usvajanje ovog zakona, mislim da ćemo ići sa inicijativom prema predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, da radnici u trgovini znaju ko je glasao za neradnu nedjelju, a ko nije, tražićemo pojedinačno izjašnjavnje, rekla je Beširović.