BiH

Radnici Željeznica RS-a održali štrajk upozorenja

Autor: Biznis.ba
Radnici Željeznica RS-a održali štrajk upozorenja

Radnici Željeznica Republike Srpske (RS) održali su danas polusatni štrajk upozorenja, jer im nisu povećane plaće.

Jedan broj zaposenih okupio se na željezničkim stanicama u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru, te Novom Gradu/Bosanskom Novom, dok su neki, zbog Zakona o štrajku, morali da ostanu na svojim radnim mjestima, ali podržavaju zahtjeve predstavnika šest sindikata u ovom javnom preduzeću.

-Imamo apsolutnu podršku svih radnika i Konfederacije sindikata – rekao je predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš.

Još jednom je pozvao premijera Radovana Viškovića da ih primi, a ukoliko ne dođe do sastanka bit će, kaže, još rigorozniji.

-Spremni smo da idemo na još rigoroznije poteze, svjesni da je nezadovoljstvo i u 'Mittalu' Prijedor, sindikatu medicinskih sestara i tehičara i svi će da nas podrže – ustvrdio je Dobraš obraćajući se radnicima na željezničkoj stanici u Banjoj Luci.

Više neće, kaže, vjerovati obećanjima, već samo pismenim mjerama menadžmenta.

Dobraš je dodao da su se na štrajk upozorenja odlučili, iako je to nepopularna mjera, jer nisu naišli na razumijevanje Vlade i drugih viših organa da se poboljša položaj radnika Željeznica RS.

Obećanje uprave o stimuliciji u iznosu od šest do 10 posto zavisno od raspona plaće, nije im bilo dovoljno, jer se odnosilo samo na maj, već traže povećanje zarada.

Tražili su od premijera Radovana Viškovića odgovor zašto Vlada nije dala saglasnost za povećanje plaća, ali nisu dobili odgovor.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević podržao je sindikalce u njihovim zahtjevima te pozvao ih da istraju u svojim zahtjevima.

(FENA)