BiH

Radnici žrtve kriminala i pljačke: Ni krivi ni dužni na ulici

Autor: Biznis.ba
Radnici žrtve kriminala i pljačke: Ni krivi ni dužni na ulici
Jutro nakon gašenja proizvodnje u Aluminiju, radnici ovog mostarskog preduzeća okupili su se u krugu fabrike da još jednom razmotre novonastalu situaciju.

Nakon toga su se okupili ispred glavnog krivca za njihovu propast, sjedište HDZ-a. Iz ove stranke su im obećali da će ih primiti sutra u 11 sati, ali ako je vjerovati izjavama radnika, od koji su neki čak poderali i članske kartice ove stranke, možda je i kasno za razgovore.

"Ovo je sramota svih hrvatskih ministara u Vladi FBiH, isto tako i onih u Vladi Hrvatske. Poslije godišnjih odmora dolazi stečajni upravitelj, a onda ćemo znati šta i kako dalje", kazao je Romeo Biokšić.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu Dragana Čovića da suosjeća s radnicima, Biokšić se nasmijao i pita šta znači to da suosjeća.

"Mi smo na ovo upozoravali godinama ministre u Vladi FBiH i Vladi Hrvatske. Oni nisu imali osjećaja za naše vapaje i napokon sinoć su nas ugasili. Hvala velika na ovome svim hrvatskim domoljubima", kazao je Biokšić zahvalivši novinarima na velikoj podršci.

Predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pero Bebek izjavio je da će radnicima biti isplaćena jedna plata i objasnio dalje procedure.

"Istekao nam je konsolidacijski račun koji bi se trebao produžiti. Trebala bi se desiti isplata jedne plate, a pokrenut će se i stečajni postupak. Po najavama nekih advokata proces neće trajati brzo, a prije odabira stečajnog upravnika sadašnji direktori nastavljaju obavljati dužnost. Rečeno je da će se radnici smjenjivati na poslovima kako ne bi svi radili u isto vrijeme, a to ne bi trebalo da utječe na platu", rekao je Bebek.

On je istakao kako ovo nije problem koji je nastao prošle godine ili prošlog mjeseca, već traje godinama.

"Ostavljeni smo od svih struktura vlasti. Zamislite sada pet, šest hiljada porodica koji sada moraju ići u inostranstvo. Ja sa 53 godine ne mogu ništa raditi u Njemačkoj, samo prositi. Ovo je ovdje sve sirotinja i bijeda, i za ovo je kriv svak osim radnika, nema niko nevin", istakao je Samir Anić.

Radnici, čine se, ipak polako shvataju ko je najodgovorniji za propast njihove firme.

"Šok, tuga i nevjerica. Trenutno smo na plaćenim godišnjim, a nakon stečajnog postupka dobit ćemo otkaze. Tvornicaje ugašena, iako smo se nadali da neće do toga, nažalost desilo se. Jedna loša politika koja se vodi na ovom prostoru, pokazala je svoje pravo lice", kaže Romeo Biokšić, predsjednik sindikata radnika Aluminija.

On je dodao kako za hrvatske političare u institucijama FBiH nema riječi, ali se zahvalio na jučerašnjem dolasku i podršci Ljubi Bešliću i Nevenku Hercegu.

Radnik Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine kazao je kako im se on ne bi zahvalio, jer nisu zaslužili.

"Ovo nije kao kući da upalite i ugasite struje, ovdje kada se spusti sklopka gotovo je više. Najavljuje se neki sastanak u petak, ali oni nemaju pojma da je ovo sinoć bio kraj za firmu", kazao je on.

Primorac je također istakao kako se piše po medijima da su u Aluminij ranijih godina ulazile inspekcije i finansijska policija da utvrde visoke plate, ali da od toga nema ništa, jer nikome nije stalo da s eotkrije kriminal, jer da ima interesa da se otkrije to se može uraditi i danas.

"Njima nije u interesu, jer svi žive na grbači radnika. Ne samo nas, već generalno. Sutra je na redu pošta, pa elektroprivreda, ne znam samo kojim redom. Njih nije uopšte briga za narod", kazao je Zelenika.

On je odbacio optužbe političara da su i radnici krivi za stanje.

"Sinoć sam čuo da se Čović, ne mogu ga nazvati gospodinom, oglasio negdje iz Posavine, gdje je već bio, da mu je žao radnika, da je situacija ovakva kakva jest, te da ne može ništa napraviti", kazao je on.

Zelenika je pojasnio da je u finansijskom sektoru nekada sjedilo dvoje, troje ljudi, dok je danas krcato, jer je zaposleno toliko ljudi da se guraju gdje će ko sjesti.

Izjave radnika jasno pokazuju da su oni napokon svjesni ko ih je doveo u ovo stanje, ali problem je što, kako i samo svjedoče, više niko ne vidi izlaz i rješenje iz ove situacije.

Radnici prvi put nakon rata postavljaju otvoreno pitanje kada će i hoće li uopšte iko krivično odgovarati za kriminal u njihovom preduzeću.

U stanju očaja spremni su ići do kraja, pa i tamo gdje ranije nisu ni pomišljali. Pred prostorije HDZ-a.

Biznis.ba / Vijesti.ba