Mostar

Radovi na rekreacijskom području Buna Bunica trajat će do jeseni

Autor: Biznis.ba

Glavni dio radova na sanaciji rekreacijskog područja Buna Bunica, koji su započeli u januaru ove godine u okviru projekta "Mostar - Prostri koji pokreću", trebali bi biti završeni početkom jeseni.

Po riječima Ive Ivanković, komunikacijske koordinatorice People in Need (PIN) BiH, češke organizacije koja implementira spomenuti projekt, trenutno su u fokusu radovi na glavnom pješačkom mostu sa zatvaračima na rijeci Bunici.

- Radi se o ključnoj fazi projekta koja će značajno doprinijeti poboljšanju infrastrukture i stabilnosti ovog područja. Radovi na glavnom pješačkom mostu uključuju završena bušenja i betoniranje šipova, kao i pripremu armature za armiranobetonsku ploču koja će nositi okvire tablastih zatvarača. Dio čeličnih pragova tablastih zatvarača već je pričvršćen uz armaturu prije betoniranja armiranobetonske ploče, dok je betoniranje ploče već završeno. Dio okvira tablastih zatvarača je već postavljen, a nastavak postavljanja planiran je za narednu sedmicu - kazala je Ivanković za FENA-u.

Sanacija obaloutvrde južne strane prve ade i dijela njene sjeverne obale završena je, zajedno sa sanacijom potpornog zida duž južne obale Bunice.

Neplanirani radovi i produženje rokova

Iako je prvobitni plan bio da se prva faza sanacije okonča do kraja juna ove godine, taj rok prolongiran je za početak jeseni. Naime, nakon što je preusmjerena rijeka Bunica zbog početka radova na sanaciji oštećenih obaloutvrda, otkriveno je da su oštećenja znatno veća nego što je prvobitno procijenjeno.

Obaloutvrde su bile na ivici rušenja, što je zahtijevalo dodatne radove. S obzirom na obim tih oštećenja i neophodnost sanacije, implementatori projekta odučili su se temeljito riješiti uočene probleme kako bi se osigurala dugoročna stabilnost ovih struktura.

Iz nevladine organizacije People in Need ističu kako je ovaj pristup doveo do probijanja roka za finalizaciju prve faze projekta, no uvjereni su kako je dodatnim radovima osigurana dugoročna stabilnost velikog dijela obaloutvrde na Bunici i adama.

Inače, prva faza uključuje rekonstrukciju pješačkih mostova, sanaciju obaloutvrda, uređivanje obale, osposobljavanje česmi na otvorenom, izgradnju javnog toaleta, rekonstrukciju kompletne betonske plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje radove.

Kupača nema, samo rijetki posjetioci

Jedan od redovnih posjetilaca Bunice Senad Oručević žali što od ove ljetne sezone nema kupanja na rijeci, ali ujedno pozdravlja odluku da se ovo popularno mostarsko izletište temeljito obnovi:

- Svake godine dolazim na Bunicu s porodicom. Ovo je jedno od ljepših odmarališta u okolini Mostara. Šteta što se ove godine ne može kupati, ali nadam se da će sljedeće sezone ovo mjesto zaživjeti. Trebamo biti strpljivi.

Oručević smatra kako bi se na Bunici mogli izgraditi i bungalovi, s obzirom da je ranije Bunica bila poznata kao lokacija na kojoj su brojni domaći i strani gosti kampirali tokom čitavog ljeta.

Vraćanje starog sjaja popularnom izletištu

Sportsko-rekreacijska zona i kupalište Bunica smješteno je na ušću rijeke Bunice u rijeku Bunu, na površini od 10 hektara, desetak kilometara južno od Mostara. Riječ je o omiljenom ljetnom izletištu Mostarki i Mostaraca, a proteklih godina taj prostor je uglavnom neodržavan i zapušten.

Zahvaljujući projektu „Mostar – Prostori koji pokreću“ ovo izletište ponovno bi trebalo zasjati u punom sjaju.

Spomenuti projekt implementira češka nevladina organizacija People in Need, uz partnerske organizacije Everday Peace Indicators, Omladinski kulturni centar Abrašević, Agenciju lokalne demokratije Mostar i Udruženje građana „Nešto više“. Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Grad Mostar također je izdvojio više stotina hiljada konvertibilnih maraka za revitalizaciju Bune i Bunice, a osigurao je i potrebne dozvole nadležnih odjela, shodno projektnoj dokumentaciji.