BiH

Raiffeisen banka i KfW potpisali ugovor za projekte energetske efikasnosti

Autor: Biznis.ba
Raiffeisen banka i KfW potpisali ugovor za projekte energetske efikasnosti

Potpisivanjem ugovora od 18,5 miliona eura Raiffeisen banka i KfW razvojne banka nastavili su dugogodišnju saradnju na finansiranju projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg rekao je da mu je zadovoljstvo što potpisivanjem tog ugovora nastavljaju uspješnu saradnju s KfW bankom, koju su započeli prije 20 godina.

- Ova kreditna linija omogućit će finansiranje projekata u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2, uz istovremeno značajne uštede za naše klijente. Jedan od stubova naše strategije održivosti je da budemo "odgovoran bankar". To znači da je naša poslovna strategija usklađena sa ovim ciljem pri čemu se ne ograničavamo isključivo na ostvarenje ekonomske vrijednosti već u obzir uzimamo i ekološke i društvene utjecaje našeg poslovanja - dodao je Dobnigg.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 18,5 miliona eura, od čega se 15 miliona eura odnosi na kreditna, a 3,5 miliona eura na grant sredstva Vlade Republike Njemačke, a namijenjena su fizičkim licima kao i malim i srednjim preduzećima za finansiranje renoviranja stambenih jednica, kao i projekata koji vode do unapređenja energetske efikasnosti.

Direktor Odjela za jugoistočnu Evropu i Tursku KfW razvojne banke Christoph Tiskens naveo je da tom novom kreditnom linijom KfW sa zadovoljstvom nastavlja dugogodišnju saradnju s Raiffeisen bankom.

- Sa svojom razgranatom mrežom poslovnica u Bosni i Hercegovini te bogatim iskustvom Raiffeisen banka je idealan partner KfW-a na promociji energetske efikasnosti u stambenim objektima u BiH. Želio bih naglasiti kontinuirane aktivnosti KfW-a na promociji održivog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine - izjavio je Tiskens.

KfW je vodeća njemačka razvojna banka i integralni dio KfW grupe, u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i saveznih pokrajina, saopćeno je iz Raiffeisen banke.

Biznis.ba / FENA