BiH

Rast cijena goriva u BiH za 10 feninga

Autor: Biznis.ba
Rast cijena goriva u BiH za 10 feninga
Foto: Arhiva

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovno rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH.


Cijena sirove nafte u utorak je dosegnula oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od oktobra prošle godine. Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

- Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi umjetnom rastu cijena, jer je i SAD značajno ispraznio vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrži na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom - kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević. Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u idućim danima.

- Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula - ističe Bečarević. U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litri, a supera i više od toga, kaže Bečarević.