Povećanja manja od očekivanog

Rastu plate budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu

Autor: Biznis.ba
Rastu plate budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu
Foto: Arhiv

Svim budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu, koji platu primaju iz kantonalnog budžeta, u ovoj kalendarskoj godini bit će uvećana primanja, izjavio je Nijaz Hušić, premijer USK. Prema njegovim riječima, u proteklom periodu predstavnici Vlade održali su sastanke sa predstavnicima svih sidnikata koji predstavljaju budžetske korisnike, te su postigli dogovore o novim kolektivnim ugovorima čijoj realizaciji će se pristupiti odmah po usvajanju budžeta.

Posljednji takav sastanak održan je danas u Bihaću s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju USK, prenose Nezavisne.novine

"Naša intencija je da imamo zadovoljne radnike u obrazovanju, policiji, zdravstvu, državne službenike i očekujem da svi osjete benefite ovoga budžeta. Posebno bih istakao kako smo značajna sredstva izdvojili za povećanje primanja socijalnim kategorijama o čemu će posebno biti riječi", istakao je Hušić.

U spomenutom sindikatu radnika u prosvjeti navode kako su dogovorena povećanja manja od očekivanog, ali da su zadovoljni postignutim dogovorima.

"Plate će biti svima povećane, kako pomoćnim radnicima, tako i nastavnicima. Dogovorili smo da osnovica za obračun plata bude ista kao i u drugih budžetskih korisnika, a ono što slijedi i što je nama jako bitno jeste usaglašavanje pedagoških standarda. Sve će to biti uvršteno u novi kolektivni ugovor", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju.

Zadovoljni su i u Sindikatu policije USK, te ističu kako je, osim povećanja ličnih primanja za policijske službenike, dogovoreno i uvećanje satnica za dežurstva za 50 posto, kao i druga poboljšanja uslova rada. Vlada Unsko sanskog kantona utvrdila je nedavno prijedlog budžeta za tekuću kalendarsku godinu i on će biti upućen u Skupštinu USK na usvajanje. Prijedlog budžeta iznosi nešto više od 368,5 miliona maraka i za 30 miliona veći je u odnosu na prošlogodišnji, a u njemu su ukalkulisana i sredstva za povećanje primanja budžetskim korisnicima.