BiH

Rastu potraživanja "Depota": Dug premašio dva miliona

Autor: Biznis.ba
Rastu potraživanja "Depota": Dug premašio dva miliona

Dug komunalnih preduzeća prema preduzeću "Depot" Banjaluka, a po osnovu odlaganja otpada na deponiju kojom upravljaju, premašio je tokom 2017. godine dva miliona maraka.

U odnosu na 2016. je narastao za gotovo deset odsto, tačnije za 151.665 KM, stoji u Informaciji o poslovanju ovog preduzeća.

Najveći dužnik je banjalučka "Čistoća", koja duguje 581.492 KM i koja je za godinu dana svoj dug uvećala za 70.000 maraka. Ipak, u odnosu na 2015. znatno su ga smanjili.

"Količina deponovanog otpada je veća pa je i dug nešto veći. Inače nemamo probleme sa 'Depotom' kad su dugovanja u pitanju. Treba imati u vidu i da smo preduzeće koje ima najveće fakture", kazao nam je Aleksandar Bajić, direktor "Čistoće".

Na drugom mjestu najvećih dužnika nalaze se "Komunalac" iz Laktaša i "Gradska čistoća" Gradiška, ali koji imaju trend smanjenja duga.

Procentualno, dug je najviše narastao kod "Eko-euro tima" iz Banjaluke, i to za 141,15 odsto i iznosi 155.823 KM.

Sa druge strane, najmanje duguju "Čistoća i zelenilo" iz Kneževa, 6.035 KM, "Komunalac" iz Srpca 15,841 KM i "Bobas" iz Kotor Varoša sa dugom od 67.765 KM. Srbačko preduzeće je svoj dug u odnosu na 2016. godinu smanjilo za 44,51 odsto i tako bilo najuspješnije po ovom pitanju.

Komunalno preduzeće "Park" iz Prnjavora "Depotu" duguje 205.625 maraka, a prema riječima direktora Živojina Novarlića, dug u ovoj godini nije rastao.

"U skladu sa dogovorom izmirujemo obaveze. Mi, nažalost, uglavnom dijelimo sudbinu kao i sva ostala komunalna preduzeća u BiH. Od 2005. naš cjenovnik je na snazi i nije nikako mijenjan. Pokušali smo nekoliko puta da povećamo cijene usluga, ali to nije prošlo, tako da se borimo s likvidnošću", kazao nam je on.

Novo Grujić, direktor "Depota", kaže kako ovaj dug ni na koji način ne može ugroziti poslovanje preduzeća.

"Sve je to naplativo i ništa ne zastarijeva, a uglavnom se naplati u roku od šest mjeseci", kaže Grujić.

Kaže kako je i pored domaćinskog poslovanja veliki problem zaduženost, ali i dodaje da se sve obaveze servisiraju na vrijeme. U posljednjih pet godina vraćeno je preko 3,5 miliona KM kredita, a preostalo je još oko šest.

"Sve rate vraćamo i ne kasnimo nijedan dana, a cijena je najniža ne samo u Evropi, nego mislim i u svijetu. Mislim da je 28 KM po toni odloženog miješanog komunalnog otpada ispod svake cijene. U narednom periodu krećemo s projektom druge sanitarne kasete i tu ćemo tražiti povećanje cijene", kaže Grujić.

Inače, u Informaciji o poslovanju "Depota" za 2017. godinu se navodi kako je ostvarena dobit od oko 750.000 maraka.

Kao pozitivna kretanja u poslovanju se navode povećanje ukupne količine zbrinutog otpada, povećanje prihoda i smanjenje obaveza, a kao negativna povećanje nenaplaćenih potraživanja i porast nematerijalnih troškova. Ova informacija će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Banjaluka, a koja je zakazana za 5. septembar.

Biznis.ba / NN