BiH

Razgovori o nastavku saradnje Kantona Sarajevo i EBRD-a

Autor: Biznis.ba
Razgovori o nastavku saradnje Kantona Sarajevo i EBRD-a
Novoimenovana regionalna direktorica za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Zsuzsanna Hargitai posjetila je danas Kanton Sarajevo, gdje je s premijerom Ademom Zoljem i ministrima razgovarala o projektima koji se implementiraju u KS-u sredstvima EBRD-a, investicionim planovima i prioritetima Vlade te mogućnostima saradnje kroz nove projekte.

Sastanku je prisustvovao i direktor EBRD-a u BiH Ian Brown, te ministri finansija, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i saobraćaja Jasmin Halebić, Čedomir Lukić i Mujo Fišo, kao i sekretar Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Adelina Džanković.

Članovi Vlade informisali su direktoricu Hargitai o svim aktivnostima koje se provode u vezi sa projektom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže a koje su preduslov za implementaciju prve tranše kredita EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura i početak radova.

Također su naveli podatke vezane za projekte rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavku novih tramvaja, trolejbusa i autobusa za javni gradski prijevoz, kao i projekt energijske efikasnosti stambenih i objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo koji Vlada namjerava intenzivirati u narednom periodu.

Premijer Zolj je kazao da je mnogo značajnih projekata realizirano na području Kantona uz podršku EBRD-a te da je želja da saradnja bude nastavljena, posebno u oblastima komunalne privrede, saobraćaja, ekologije i turizma.

Zolj je kazao da je prioritet rekonstrukcija vodovodne mreže i rješenje problema redukcija vode, a potom rekonstrukcija tramvajske pruge od Marin Dvora do Ilidže, pa i izgradnja dijela nove pruge od Ilidže do Hrasnice za koji se priprema projektna dokumentacija, te nabavka novih vozila javnog prijevoza.

-  Uz infrastrukturu, turizam je glavna grana razvoja te bi nam pomoć EBRD-a i u toj oblasti dobrodošla - naveo je premijer Zolj.

Direktorica Hargitai je istaknula da su za EBRD veoma bitni dobro pripremljeni projekti, te je iskazala interes da se razgovori o njihovom kreditiranju i saradnji nastave, saopćeno je iz Press službe KS.

Informisala je ovom prilikom članove Vlade i o okvirnom projektu za turizam u sklopu kojeg EU odobrava grantove za obnovu kulturnog nasljeđa i infrastrukturne projekte u oblasti turizma zemljama okruženja, te je predložila mogućnost zajedničkog nastupa i kroz ovaj program.

Biznis.ba / FENA